Știrea zilei

Reacția lui Igor Dodon la acuzațiile deputatului PPDA, Iurie Reniță | VIDEO

Deputatul PPDA Iurie Reniță cere tragerea la răspundere a președintelui și inițierea procedurii de demisie. Solicitarea vine după ce a prezentat o înregistrare video în care apar fostul președinte PDM Vladimir Plahotniuc, șeful statului Igor Dodon și Serghei Iaralov, unul dintre apropiații lui Plahotniuc. Potrivit lui Reniță, cei trei ar fi discutat despre transmiterea unei sume de bani. De cealaltă parte, președintele Igor Dodon susține că secvențele video sunt trucate, iar prin acest episod oligarhia continuă să se răzbune pentru faptul că a fost fugărită de la putere.

Iurie Reniță susține că decizia Procuraturii Anticorupție de a clasa dosarul privind finanțarea PSRM este motivată politic. Potrivit deputatului, au existat suficiente elemente legale, inclusiv alte înregistrări video apărute în spațiul public, pentru ca investigațiile să continue. înregistrări video apărute în spațiul public, pentru ca investigațiile să continue.

IURIE RENIȚĂ, deputat PPDA: „Nu este exclus că Igor Dodon a procedat la fel ca și în cazul altor procurori, pe care i-a convocat absolut anticonstituțional la reședința prezidențială sau la cea de la Condrița, pentru a-i influența să claseze dosarele, în care atât el, cât și unii reprezentanți ai Partidului Socialiștilor sunt vizați direct în spălarea de bani în proporții deosebit de mari și în finanțarea campaniei sale prezidențiale din toamna anului 2016.”

Pentru că procurorii au considerat că dosarul respectiv nu întrunește elemente ale vreunei infracțiuni, Iurie Reniță a prezentat o înregistrare video în care apar fostul președinte PDM.

Vladimir Plahotniuc, șeful statului Igor Dodon și Serghei Iaralov, unul dintre apropiații lui Plahotniuc. Deputatul susține că în punga neagră pe care fostul lider democrat o are în mână s-ar afla 600-800 de mii de euro, iar banii ar fi fost pentru salarizarea angajaților Partidului Socialiștilor.

Deputatul a precizat că secvența video a obținut-o de la alegătorii săi din circumscripția uninominală nr. 26 Chișinău, din care fac parte unii procurori, judecători și polițiști. În legătură cu declarațiile făcute de Dodon în video, Reniță susține că va depune o plângere la Procuratura Generală. Mai mult, acesta îi îndeamnă pe deputați să susțină inițierea procedurii de destituire din funcție a șefului statutului și tragere sa la răspundere. Președintele a reacționat imediat pe rețelele de socializare, unde a scris că imaginile sunt trucate.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Astăzi am asistat la un nou episod din același scenariu manipulator al imaginilor trucate, care au mai fost lansate în luna iunie a anului trecut. Nu cunosc ce era în acel pachet, totul a fost doar o scenetă făcută pentru înregistrare.”

Igor Dodon a mai anunțat că va sesiza chiar el Procuratura și că se așteaptă și la alte atacuri și materiale compromițătoare în adresa sa.

Amintim că materiale video în care apar Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc au mai fost publicate anterior. În unul dintre filmulețe se aude cum Dodon cere bani pentru întreținerea partidului. În baza acestor înregistrări video, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal privind finanțarea ilegală a PSRM. Menționăm că la începutul lunii martie, procurorii au anunțat că nu vor mai continua urmărirea penală pe marginea finanțării PSRM. Oamenii legii au stabilit că fapta nu întrunește elementele care ar putea constitui o infracțiune.

Ceva mai târziu, Procuratura Generală a reacționat, declarând că, dacă denunțătorii unor infracțiuni își doresc cu adevărat consecințe de ordin juridic și nu o fac doar pentru PR sau în favoarea unor grupuri de interese, trebuie să o facă în conformitate cu Codul de procedură penală, adresându-se către organul de urmărire penală competent.

Instituția precizează că, examinarea sesizărilor în privința șefului statului și examinarea infracțiunilor de către acesta se face de către Procurorul General sau de către un procuror desemnat de el.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tot mai mulți primari aderă la Partidul Politic „ȘOR”. Ilan Șor: Putem să renaștem țara. Și cu siguranță o vom face | VIDEO

Echipa partidului Politic ”ȘOR” își mărește rândurile. În ultimele săptămâni, 16 primari și mai mulți …