Știrea zilei

Reacţia liderului PAS, Maia Sandu, la apelul lansat de preşedintele către PAS și PPDA de a se așeza la masa de negocieri cu PD și PSRM: Nu avem ce discuta cu Igor Dodon | VIDEO

Nu avem ce discuta cu Igor Dodon. Aceasta este reacţia liderului PAS, Maia Sandu, la apelul lansat de preşedintele Igor Dodon către PAS și PPDA de a se așeza la masa de negocieri cu democrații și socialiștii în contextul schimbării situației politice în Parlament. De cealaltă parte, reprezentanții PPDA declară că sunt dispuşi să meargă la discuții, dacă acestea sunt organizate pe platforma parlamentară. Mai mult, ei au prezentat câteva soluții pentru gestionarea crizei epidemice, pe care formațiunea le-ar implementa în primele 100 de zile de la învestirea unui nou Guvern, condus de ei.

Fostul premier Maia Sandu a scris pe o reţea de socializare că dacă, în mod normal, un președinte de țară ar trebui să fie un exemplu pentru cetățeni, atunci Igor Dodon este un antiexemplu, motiv pentru care PAS refuză să se așeze din nou la masa de negocieri.

„Nu avem ce discuta cu el. Dodon a avut ocazia să facă politică în ape curate împreună cu noi în Guvernul precedent, dar se vede că așa e natura lui, se simte mai bine în ape tulburi, unde poate să corupă, să manipuleze și să mintă cu nerușinare fără să aibă nici cea mai mică mustrare de conștiință. E o caricatură de președinte care ne costă, din păcate, prea scump. Și nu am în vedere doar cei 100 de mii de lei pe care îi cheltuie zilnic pe propriile mofturi, ci și victimele nevinovate ale comportamentului său iresponsabil, nociv, periculos în această pandemie”, a scris Sandu.

De cealaltă parte, solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Carmena Sterpu,ne-a comunicat că Președinția nu comentează declaraţiile actorilor politici. Reprezentanții PPDA susțin însă că sunt dispuși să discute pe platforma parlamentară cu toți deputații despre crearea unei noi coaliții de guvernare. Mai mult decât atât, după ce anterior au anunțat că sunt gata să preia conducerea executivului, într-o conferință de presă, aceştia au şi prezentat 15 măsuri prioritare ale noului Guvern pentru primele 100 de zile.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA:”Noi suntem gata să discutăm programul de guvernare, garnitura guvernamentală. Suntem pregătiți pentru discuțiile pe platforma parlamentară. Vrem şi cerem ca toţi politicienii care vin cu constatări, să vină şi cu soluţii de alternativă.”

Fracţiunea PSRM susține însă că va merge la discuții cu preşedintele ţării.

VASILE BOLEA, deputat PSRM:”Atunci când ne va chema, atunci vom merge.”

Am încercat să aflăm dacă și democraţii vor da curs invitației lansate de șeful statului. Nici deputatul Monica Babuc şi nici preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, nu au răspuns însă la apelurile noastre. Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, șeful statului Igor Dodon a venit cu un apel către PAS și Platforma DA să se întrunească, alături de PDM și PSRM, pentru a decide soarta politică a țării, după ce guvernarea a rămas fără majoritate parlamentară, ca urmare a deciziei mai multor deputați democrați de a adera la grupul „Pro Moldova” și fracțiunea Partidului „ȘOR”.

Menționăm negocieri paralele pentru crearea unei noi coaliții și demiterea Guvernului ar urma să aibă loc între PAS, PDM și Platforma DA, iar o primă întrevedere a reprezentanților celor trei formațiuni a fost programată pentru luni, 22 iunie. Întâlnirea a eșuat însă din motiv că democrații nu s-au prezentat. Aceștia și-au explicat decizia prin faptul că Platforma DA a formulat de sine stătător ordinea de zi și obiectivele finale, lucru care i-a nemulțumit.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Coronavirusul a furat încă două vieți. Doi bărbați din Ialoveni și Drochia au decedat

În Republica Moldova au fost înregistrate încă două decese în rândul pacienților infectați cu noul …