Știrea zilei

Raport MAEIE: Câți moldoveni au fost ajutați să revină acasă

Pe parcursul săptămânii trecute, potrivit informațiilor parvenite de la Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale Republicii Moldova în străinătate, le-a fost facilitată trecerea frontierelor străine și revenirea în țară a unui număr de peste 450 de persoane, inclusiv în/din: Austria – 90, Portugalia – 57, Rusia – 146, Ucraina – 122 de persoane, Ungaria – 35, Slovenia – 37 de camioane și numărul se schimbă constant, se arată în comunicatul oficial al instituției.

Totodată, Ambasadele se confruntă cu un număr mare de cereri de reîntoarcere a cetățenilor noștri în Republica Moldova, în condițiile în care deplasările, atât pe cale aeriană cât și terestră, sunt tot mai limitate în acest moment din cauza restricțiilor impuse de majoritatea statelor Europene.

Având în vedere situația actuală, MAEIE atrage atenția asupra faptului că multe state aplică măsuri restrictive de călătorie, manifestate prin interzicerea accesului de intrare dar și ieșire din/în anumite zone, cât și închiderea unor puncte de trecere a frontierei sau instituirea unei perioade obligatorii de carantină.

Prin urmare, în vederea evitării unor situații de blocaj peste hotarele Republicii Moldova și a consecințelor încălcării regimului de ședere în alte state, MAEIE reiterează apelul către cetățenii Republicii Moldova de a evita călătoriile, iar în cazul în care acestea nu pot fi evitate, de a se informa despre măsurile dispuse de autoritățile statelor de tranzit/destinație în contextul limitării răspândirii infecției de COVID-19.

Ministerul recomandă cetățenilor moldoveni, aflați în situații dificile și/sau care necesită asistență consulară peste hotare, să contacteze ambasadele și consulatele Republicii Moldova în țara respectivă, sau să apeleze la Centrul de apel MAEIE la nr. de telefon +373 22 788722 (mfa.gov.md/ro/content/centrul-de-apel).

Acțiunile și rezultatele MAEIE/MDOC în săptămâna 16-22 martie 2020:

 AUSTRIA

19.03.2020 – grupul de automobile cu 30 cetățeni moldoveni blocați la frontiera Germania/Austria, au continuat deplasarea, tranzitând teritoriul Austriei, în direcția Ungaria, spre Republica Moldova.

20-22.03.20 – mai mult de 60 cetățeni moldoveni blocați la frontiera Germania/Austria, au continuat deplasarea, tranzitând teritoriul Austriei, în direcția Ungaria, spre Republica Moldova.

 CHINA

17.03.2020 – Un lot de asistență pentru Republica Moldova a fost anunțat în cadrul întrevederii Secretarului General MAEIE cu Ambasadorul R. P. Chineze la Chișinău. Lotul include dispozitive și consumabile pentru instituțiile medicale publice din țară, în contextul situației epidemiologice prin infecție COVID-19.

 CIPRU

20.03.2020 – 6  cetățeni moldoveni, blocați pe teritoriul Ciprului, au obținut cazare temporară din partea autorităților locale, până la identificarea soluțiilor de revenire.

 PORTUGALIA

19.03.2020 – 57 cetățeni moldoveni au revenit acasă cu un zbor charter Lisabona-Chișinău.

ROMÂNIA

19.03.2020 – Ambasada Republicii Moldova acordă asistență cetățenilor moldovei care tranzitează teritoriul României, precum și în cazuri speciale: 2 cetățeni, blocați într-un centru de plasament din jud. Cluj, au continuat deplasarea spre Republica Moldova; se menține contactul cu 15 cetățeni plasați în carantină pe teritoriul României.

RUSIA

21.03.2020 – 146 cetățeni moldoveni au revenit cu 2 curse charter la Chișinău.

SLOVENIA

17.03.2020 – primul convoi din 37 camioane moldovenești, din cele blocate la frontiera Italia/Slovenia, au continuat deplasarea, tranzitând teritoriul Sloveniei și Ungariei, spre Republica Moldova.

 UCRAINA

17.03.2020 – automobile cu mai mult de 70 cetățeni moldoveni au traversat frontiera Rusia/Ucraina și au continuat deplasarea, tranzitând teritoriul Ucrainei, spre Republica Moldova.

20.03.2020 – 14 cetățeni moldoveni au fost îmbarcați în autocar la frontiera Belarus/Ucraina și au continuat deplasarea, tranzitând teritoriul ucrainean, spre Republica Moldova.

22.03.2020 – 8 automobile cu 33 cetățeni moldoveni au traversat frontiera Rusia/Ucraina și au continuat deplasarea, tranzitând teritoriul Ucrainei, spre Republica Moldova.

19.03.2020 – 5 cetățeni/turiști moldoveni au fost îmbarcați la bordul navei aeriene ucrainene din Egipt cu destinația Odesa, ulterior cu transport asigurat s-au deplasat spre Republica Moldova.

UNGARIA

20.03.2020 – mai mult de 35 cetățeni moldoveni blocați la frontiera austro-ungara au continuat deplasarea, tranzitând teritoriul Ungariei, spre Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Coronavirusul a furat încă două vieți. Doi bărbați din Ialoveni și Drochia au decedat

În Republica Moldova au fost înregistrate încă două decese în rândul pacienților infectați cu noul …