4 aprilie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Raionul Orhei – lider la dezvoltarea economică, dar și la numărul de salariați | VIDEO

Bate recordul. Raionul Orhei este lider la dezvoltarea economică, dar și la numărul de salariați. Un studiu, realizat de către Biroul Național de Statistică, arată că în regiune sunt înregistrate cele mai multe întreprinderi, cei mai mulți angajați și cel mai mare salariu mediu în comparație cu celelalte raioane ale țării. Cu ce se laudă alte raioane ale țării, vedeți din în comparație cu celelalte raioane ale țării. Cu ce se laudă alte raioane ale țării, vedeți din subiect.

Potrivit studiului, în anul 2018, în raionul Orhei erau înregistrate peste 1300 de întreprinderi. Totodată, aici există și cele mai multe întreprinderi care dispun de calculatoare – mai mult de 4.200 de computere aflate în posesia agenților economici. În raionul Orhei este înregistrat și cel mai mare salariu mediu în rândul raioanelor țării – 5.460 de lei.

Experții explică această evoluție, în primul rând, prin dezvoltarea continuă a orașului Orhei, începând cu 2015, când administrația a fost preluată de fostul primar, Ilan Șor. Atunci, Orheiul a cunoscut un adevărat salt pe toate domeniile. Au fost înregistrate investiții majore în drumuri, proiecte sociale, amenajarea curților, iluminarea stradală. În 2019, echipa Partidului ”ȘOR” a decis să înceapă implementarea proiectelor de infrastructură în mai multe localități din raionul Orhei, în contextul în care la alegerile locale generale din anul trecut, Partidul Politic ”ȘOR” a obținut 43 de mandate de primar în localități rurale și urbane, precum și majoritatea în Consiliul Raional și Municipal Orhei.

Într-un clasament din 2019, municipiul Orhei a fost desemnat drept cel mai confortabil oraș din Republica Moldova.

Dacă Orheiul se mândrește cu creșterea economică, atunci raionul Taraclia este cel mai mare producător de pâine și produse de panificație. În perioada de referință, aici s-au produs aproape 24 de mii 500 tone, mai mult decât toată zona de nord a țării. De asemenea, este al doilea raion cu cele mai mari plantații viticole – în jur de 3.800 de hectare.

Studiul mai arată că raionul Edineț este lider la capitolul producerea sucurilor de legume și fructe, Râșcani – cel mare producător de lapte și unt, raionul Călărași este cel mai mare producător de divin. Criuleni – cel mare producător de tutun, iar Ialoveni – cel mai mare producător de votcă.

Anenii Noi, cel mai mare producător de carne și mezeluri din țară, dar și raionul cu cele mai multe divorțuri. Glodeni este raionul unde locuitorii se adresează cel mai des la medic, iar în raionul Nisporeni este cea mai mică mărime medie a pensiei pentru limită de vârstă. Cea mai mare fiind în raionul Basarabeasca.

Fălești este raionul cu cel mai mare număr de instituții culturale, dar și cu cele mai multe sinucideri.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 30 de zile de arest pentru fostul guvernator al Băncii Naționale | VIDEO

Mandatul de arestare pentru fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu a fost prelungit cu …