Știrea zilei

Rafalele de vânt au făcut prăpăd în țară. Zeci de localități au rămas în beznă | VIDEO

Codul Portocaliul de vânt puternic a făcut prăpăd pe întreg teritoriul țării. Peste o sută de localități au fost lăsate în beznă, după ce firele electrice au fost rupte, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în nordul țării. Nu a fost mai bine nici la Chișinău, unde din cauza rafalelor de vânt, mai multe mașini au fost avariate, după ce câțiva arbori și panouri publicitare au fost căzute peste ele.

Cele mai multe automobile au fost avariate chiar în centrul capitalei, mai exact, pe trotuarul din fața Palatului Național „Nicolae Sulac”, după ce câteva structuri metalice au căzut peste acestea. Totodată, din cauza vântului, care a rupt și zeci de fire de curent electric, a fost oprit traficul rutier pe câteva străzi din Chișinău, iar o bucată din fațada unui centru comercial a fost smulsă. A bătut vântul la propriu și la figurat la Piața Centrală din capitală. Rafalele puternice au paralizat activitatea întreprinderii, mulți comercianți nu au ieșit la muncă, iar tarabele au fost acoperite cu peliculă neagră, lipită cu bandă adezivă.

Vântul puternic a lăsat fără curent electric zeci de localităţi din raioanele Criuleni, Cimișlia, Orhei, Telenești, Călărași, Anenii Noi, Hâncești, Râșcani, Florești, Edineț și UTA Găgăuzia. Furnizorii de energie electrică au lucrat pe parcursul zilei pentru restabilirea reţelelor.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, salvatorii au fost solicitați pentru a defrișa copacii doborâți pe traseele din raionul Nisporeni, Călărași și Soroca. Iar în orașul Durlești, un drum a rămas blocat, după ce un arbore s-a prăbușit peste o stație de transport. În urma incidentului nimeni nu a avut de suferit.

Tot în după amiaza zilei, angajații IGSU au înlăturat o țeavă de ventilare, care a căzut de pe clădirea unei întreprinderi din Anenii Noi. Rafalele de vânt au deteriorat şi acoperișul unui bloc de locuit cu cinci nivele din municipiul Ungheni.

Vântul puternic a mai smuls circa o mie de metri pătrați de țiglă metalică de pe acoperișul unui gimnaziu din satul Pistruieni, raionul Telenești, iar acoperișul blocului administrativ al Colegiului Politehnic din municipiul Bălți a rămas fără peste 50 de foi de ardezie. La fața locului au fost convocate Comisiile pentru situații excepționale raionale care urmează să estimeze valoarea pagubelor.

În contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, salvatorii avertizează cetățenii că aflarea sub arbori uscați și clădiri avariate prezintă un pericol pentru viață și sănătate. Totodată, oamenii sunt atenționați să nu calce pe cabluri şi fire căzute la pământ, dar și să monitorizeze strict minorii. În situaţii de risc, oamenii sunt îndemnaţi să apeleze de urgenţă la Serviciul 112.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă un medic a fost răpus de Covid-19: „Și-a dedicat peste 40 de ani salvând viețile a mii de copii”

Încă un medic a fost răpus de noul tip de coronavirus. Este vorba despre Profesorul …