Știrea zilei

Protestele veteranilor, pe pauză. Ce s-a hotărât și în ce condiții ar putea avea loc noi proteste | VIDEO

Veteranii care au protestat, ieri, în fața Guvernului s-au întâlnit în această dimineață cu premierul Ion Chicu. Discuțiile au avut loc cu ușile închise, iar la final, participanții au făcut declarații pentru presă. Potrivit lor, la întrevedere s-a convenit crearea unui departament, subordonat executivului, care se va ocupa strict de problemele veteranilor.

După aproape o oră de discuții, premierul Ion Chicu a anunțat că s-a decis crearea unei structuri, subordonată Guvernului, care va propune soluții pentru problemele veteranilor și să le reprezinte interesele.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Va fi creat un grup de lucru în care vor fi reprezentanții Cancelariei de Stat și a veteranilor pentru a elabora conceptul de creare și funcționare a acestei subdiviziuni.”

Discuțiile s-au axat și pe organizare unei adunări generală a veteranilor, care să delege oameni pentru a fi angajați în viitoarea structură. De cealaltă parte, participanții la întrunire spun că nu sunt mulțumiți în totalitate de rezultatele obținute.

NICOLAE GÂRBU, veteran de război: „Eu sper că autoritățile o să se întoarcă cu fața la veteranii de război.”

ANATOLIE BÂZGU, președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni: „Vom găsi un consens pentru a merge înainte. În caz contrar, dacă s-ar discuta și nu s-ar lua măsuri, și nu s-ar rezolva problemele și nu vor fi rezultate concrete, evident, că în Piață vor ieși mai mulți veterani de război.”

NICOLAE CATANOI, veteran de război:  „- Noi credem că vor fi rezultate. – Dar dacă, totuși, nu se va rezolva problema, ce veți face? – Vom ieși la proteste.”

O altă solicitarea ține de demisia consilierului prim-ministrului pe problemele veteranilor, Anton Gămurari, care le-a arătat protestatarilor un gest obscen. Chicu a promis să discute cu Gămurari, care însă regretă fapta sa.

ANTON GAMURARI, consilierul premierului pe problemele veteranilor: „Regret, desigur, pentru că emoțiile trebuie ținute în mâini, ceea ce nu se dă întotdeauna.”

La întrunire a participat și ministrul Sănătății, care a anunțat că vor fi alocate suplimentar 10,65 de milioane lei pentru tratamentul balneosanatorial destinat veteranilor și elaborarea unui mecanism de compensare a celor care refuză acest beneficiu. Dumbrăveanu a mai informat despre majorarea indemnizației lunare de la 100 la 300 lei.

Legat de protestul veteranilor organizat luni, poliția anunță că toate ilegalitățile sunt documentate, iar persoanele implicate vor fi sancționate, conform legii. Veteranii conflictului armat de pe Nistru au protestat la Guvern, unde au cerut sprijin din partea autorităților, dar și demisia prim-ministrului, a președintelui și a ministrului de Externe. Asta după ce, Aureliu Ciocoi a declarat că Rusia a intervenit în 1992 pentru a „opri vărsările de sânge”. Manifestanții au blocat mai multe străzile, iar unul dintre ei a spart cu un buzdugan o ușă de la intrarea în executiv, care nu a fost schimbată, deocamdată. Potrivit poliției, el va fi cercetat penal pentru huliganism agravat.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …