Știrea zilei

Proteste de amploare în Georgia: Zeci de mii de persoane cer demisia Guvernului | VIDEO

Zeci de mii de oameni au manifestat luni în Georgia împotriva Guvernului, cerând ”Schimbare!”. Protestatarii cer demisia cabinetului de miniștri și alegeri anticipate. Poliţia a arestat 5 manifestanți şi a reţinut pentru scurt timp doi influenţi deputaţi din opoziţie.

Fluturând drapele Georgiei şi Uniunii Europene, manifestanţii au defilat prin centrul capitalei Tbilisi, scandând „Schimbare!” şi „Demisia!”. Ulterior, s-au adunat în faţa clădirii parlamentului blocându-i intrările.

Mişcarea de protest, care cere demisia guvernului şi alegeri legislative anticipate, a început săptămâna trecută după respingerea de către deputaţi a unui proiect de lege care prevedea eliminarea sistemului mixt de vot şi introducerea votului proporţional pentru alegerile parlamentare din octombrie 2020.

Cu această ocazie, formaţiunile politice de opoziţie au demonstrat o rară poziţie comună contra partidului Visul Georgian de la putere şi prezdiat de oligarhul Bidzina Ivanishvili, pe care îl acuză că a făcut intenţionat să eşueze proiectul de lege.

În pofida temperaturilor scăzute, sute de manifestanţi, printre care numeroşi tineri, au rămas la faţa locului până noaptea târziu. În primele ore ale zilei de marţi, poliţia a arestat cinci manifestanţi şi a reţinut pentru scurt timp doi influenţi deputaţi din opoziţie.

Opoziţia consideră că actualul sistem electoral favorizează partidul la putere, care dispune de 77% din mandatele de parlamentar după ce a obţinut 48,7% din voturi la alegerile din 2016.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

România nu va lua vaccinul anti-COVID dezvoltat de ruşi

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri, 12 august, că „nu există nicio validare externă pentru …