Știrea zilei

Protest matinal în Capitală: Microbuzele nu vor circula

Transportatorii care administrează rutele de microbuz din Capitală anunță grevă, așa că dacă veți dori să prindeți un microbuz astăzi dimineață pentru a ajunge la lucru, acest lucru nu va fi posibil. Cel puțin până la ora 10.00, după cum a anunțat președintele Consiliului Asociației Patronale a Transportatorilor Auto, Oleg Alexa. Acest protest ar fi un răspuns la inacțiunea autorităților care nu au luat în calcul cerințele transportatorilor de majorare a tarifelor.

Potrivit lui Oleg Alexa, administratorii microbuzelor de linie din capitală își vor sista activitatea luni, între orele 5 și 10:00 dimineața. Ei speră că după acest protest, vor fi, într-un final, auziți de către autorități.

Totodată, Primăria municipiului Chișinău vine cu un apel către cetățenii care utilizează transportul public de tip microbuze.

Astfel, pentru a evita eventualele întârzieri, locuitorii capitalei sunt îndemnați să-și planifice cu rezervă timpul de ieșire din casă pentru deplasarea la serviciu, sau însoțirea copiilor la școală și grădiniță.

Totodată, municipalitatea îndeamnă călătorii care utilizează microbuzele să se deplaseze în măsura posibilităților cu transportul public troleibuze și autobuze.

De asemenea, cetățenii care locuiesc în zonele unde operează rutele de maxi-taxi și dispun de transport privat, sunt chemați, după caz, să ajute cu transportarea colegilor, prietenilor, rudelor spre centrul orașului sau până la cele mai apropiate stații de transbordare.

Autoritățile publice locale vor întreprinde o serie de acțiuni, pentru asigurarea cu transport public a zonelor și cartierelor afectate. Unități de troleibuze și autobuze vor fi suplimentate pe cele mai aglomerate sectoare unde operează cursele de maxi-taxi. Iar frecvența circulației curselor de autobuz și troleibuz va fi majorată.

În context, primarul general al capitalei, Ion Ceban a menționat că argumentele municipalității față de transportatorii privați rămân aceleași.

„Solicităm trecerea acestui tip de transport în cadrul legal, încheierea contractelor noi de prestarea a serviciilor cu municipalitatea, stabilirea costului vehicul-km, crearea condițiilor bune în transportul public, respectarea condițiilor contractuale și graficul de lucru, acceptarea taxării electronice și introducerea biletului unic electronic. Respectiv, cât aceste lucruri nu se întâmplă, primăria nu poate accepta majorări de prețuri. De asemenea, conform bugetului municipal pentru anul 2020, care a fost aprobat în decembrie 2019, nu au fost prevăzute surse financiare pentru subvenționarea transportatorilor privați”, a conchis, edilul capitalei. 

Reamintim că transportatorii solicită dublarea tarifelor pentru o călătorie cu microbuzul, adică de la trei la șase lei sau subvenționarea transportatorilor privați.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Medicul Komarovski despre închiderea OrheiLand: O guvernare sănătoasă la cap nu poate să închidă un parc | VIDEO

Cel care a luat decizia de a închide un parc bine amenajat unde sunt asigurate …