Știrea zilei

Protest la Ministerul Justiției. Un grup de activiști cere eliberarea temporară a deținuților, pentru a diminua răspândirea infecției în penitenciare

Un grup de activiști din Chișinău și Bălți a protestat vineri în fața Ministerului Justiției, cerând eliberarea temporară a mai multor categorii de condamnații, care își ispășesc pedeapsa în penitenciare, pentru a diminua rata de infectare cu COVID-19 în închisori. Protestatarii se pronunță, de asemenea, pentru achitarea femeilor, minorilor, persoanelor cu boli cronice și cu dizabilități, care nu au comis infracțiuni grave. Anterior activiștii și-au expus cerințele și în fața Penitenciarului nr.11 din municipiul Bălți. Ei au transmis ministrului Justiție Fadei Nagacevschi o scrisoare cu toate cerințele, scrie safenews.md. 

„Noi cerem eliberarea unor deținuți, pentru ca să minimalizăm riscul de infectare cu coronavirusul de tip nou. Oamenii stau în celule, unde nu e suficient spațiu și sunt prea mulți deținuți. Solicităm ca autoritățile să vadă posibilitea de a elibera deținuții care nu au ajuns după gratii din cauza activităților violente”, a declarat activistul Vitali Rabinciuc.

Ministerul Justiției nu a avut deocamdată o reacție publică la cerințele activiștilor protestatari.

Astfel de eliberări în condițiile pandemiei reprezintă o practică adoptată la nivel global. Sondajul efectuat de organizația internațională Human Rights Watch a constatat că la nivel global au fost eliberați  peste 500.000 de prizonieri, care se aflau în grupul de risc de infectare cu coronavirusul de tip nou.

În cazul în care nu vor primi un răspuns satisfăcător de la Ministerul Justiției, protestanții și-au manifestat intenția să apeleze la susținerea ONU și UE.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Accident fatal la Hîncești: O tânără de 25 de ani a decedat, iar șoferul a fost transportat la spital, după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat

Accident grav s-a produs în această dimineață în apropiere de localitatea Bozieni, raionul Hîncești. Un …