Știrea zilei

Promo-LEX: CEC ar putea fi acuzat de partizanat politic | VIDEO

În examinarea contestațiilor de către Comisia Electorală Centrală trebuie să prevaleze aspectele procedurale și, pe alocuri, practicile anterioare. În caz contrar, instituția ar putea fi acuzată de partizanat politic. Acest lucru a fost declarat de directorul de program din cadrul asociației Promo-LEX, Pavel Postica, cu referire la sesizările depuse la CEC. Pavel Postica s-a referit la sesizarea depusă de PL, în urma căreia CEC a solicitat instanței excluderea candidatului Partidului Politic ȘOR din cursa de la Hîncești, Vitalie Balinschi.

Directorul de program din cadrul asociației Promo-LEX, Pavel Postica a declarat că la soluționarea contestației de către CEC, depusă de PL împotriva candidatului partidului ȘOR la alegerile parlamentare noi din Hâncești, Vitalie Balinschi, trebuia să prevaleze aspectele procedurale, fiindcă, de altfel, CEC poate să fie acuzată de partizanat politic.

PAVEL POSITCA, director de program, PROMO-LEX: Acțiunile întreprinse de de CEC și argumentele folosite de CEC ar putea stârni acuzații din partea societății cu privire la partizanat politic.

Expertul a mai punctat că în CEC a extins obiectul sesizării. La etapa depunerii sesizării nu a fost solicitată anularea înregistrării concurentului electoral. CEC, comparativ cu cazuri similare din perioadele precedente, nu s-a expus asupra calității autorului.

PAVEL POSITCA, director de program, PROMO-LEX: Abordarea de care a dat dovadă în soluţionarea acestui caz trezeşte anumite îngrijorări cu privire la respectarea sau nerespectarea anumitor proceduri prevăzute de lege. Noi am menţionat că în acţiunile sesizate de către contestatar se menţionează despre fapte care au fost desfăşurate la 1 februerie 20219 când persoana nominalizată încă nu era înregistrată în campania electorală.

De aceiași părere este și reprezentantul Partidului Politic ȘOR la CEC, Vadim Banaru.

VADIM BANARU, avocat: Este o declaraţie corectă, imparţială a unui profesionist, a unui expert în electorală care a dat apreciere justă ceea ce adevereşte corectitudinea poziţiei Partidului ȘOR şi a domnului Vitalie Balinschi. Mai mult ca atât, este foarte regretab il că, contestaţia împotriva acţiunilor domnului Gaţcan a fost respinsă de către CEC.

Am solicitat o reacție din partea Comisiei Electorale Centrale. Secretarul CEC.

MAXIM LEBEDINSCHI, secretar CEC: Orice învinuire la adresa comisiei este nemotivată atâta timp câtnu există un act judecătores cprin care s-ar constata ilegalitatea acţiunilor comise.

Totodată, În cadrul unei conferințe de presă, expertul a menționat „o abordare destul de stranie” în cazul examinării contestației depuse de Partidul ȘOR împotriva candidatului PSRM, Ștefan Gațcan. „S-au pretins acțiuni de utilizare a resurselor administrative și de corupere a alegătorilor prin faptul că a fost utilizat sediul Casei de Cultură, iar primarul, în timpul orelor de lucru, a făcut agitație electorală, a mai punctat Pavel Postica. Alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală nr. 38, Hîncești, vor avea loc pe 15 martie 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Câte cazuri de Covid-19 sunt active și care este repartiția lor pe raioane

După mai bine de 4 luni, de la depistarea primului caz de Covid-19, aproape 20 …