Știrea zilei

Promo-LEX: Au fost înregistrate 56 de încălcări privind desfășurarea scrutinului | VIDEO

56 de încălcări privind desfășurarea scrutinului au depistat observatorii sociația Promo-LEX, până la ora 8:30. Cele mai multe sunt legate de agitația electorală, prezența neautorizată la vot și nesigilarea corespunzătoare a urnelor cu buletinele de vot.

Astfel, Promo-LEX a constatat deschiderea cu o întârziere de 40 de minute a unei secții de votare din Chișinău, însă niciun alegător nu a depus vreo plângere, precum că nu a putut să-și exercite votul. Una din cele mai frecvente încălcări raportate ține de materialele publicitare, amplasate în raza de 100 de metri de la secția de votare. În mai multe localități au fost depistate 9 de cazuri de prezență a afișelor electorale, a bannerelor și altor tipuri de publicitate. Totodată, au fost depistate 3 cazuri, unde urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale. Iar într-o secție de votare din Rezina s-a constatat că buletinele de vot nu erau păstrate într-un loc sigur. Tadițional, pentru scrutinele din Moldova, au avut loc și deficiențe tehnice.

Secția de votare 7-43, Cahul-Iujnoe, în intervalul de la 6:45-7:10 a fost deconectată lumina și membrii biroului au utilizat lanternele pentru a pregăti secția de votare și a face față acestei provocări. Dar problema a fost remediată în scurt timp de către angajații Union Fenosa, a declarat PAVEL POSTICA, director de Program Promo-LEX.

Printre alte raportări se enumeră 3 cazuri de deficiențe în listele electorale, un caz de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare, dar și mai multe cazuri, când la deschiderea secțiilor de votare echipamentul pentru înregistrare video nu funcționa.

Desfășurarea alegerilor locale și parlamentare de astăzi sunt monitorizate de către peste 780 de observatori ai Promo-LEX.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

Comisia de la Veneția a venit cu o reacție la numirea a patru membri ai Consiliului …