11 ianuarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Promo-LEX: „Alegerile locale s-au desfășurat cu mai puține abateri, comparativ cu parlamentarele” | VIDEO

Coruperea alegătorilor, transportarea organizată și fotografierea buletinelor de vot în incinta secțiilor de votare sunt doar câteva dintre încălcările depistate de către asociația ”Promo-Lex” pe parcursul scrutinului de ieri. Totuși, potrivit instituției, comparativ cu alegerile parlamentare din 24 februarie, alegerile locale s-au desfășurat cu mai puține încălcări.

Potrivit directorului de program al asociației Promo-lex, Pavel Postică, în total, pe parcursul zilei de ieri avut loc peste 700 de incidente. Printre cele mai grave încălcări se numără: 37 de cazuri de afișaj electoral și răspândirea unor materiale electorale în apropierea secțiilor de votare; 15 cazuri în care alegătorii au fost transportați organizat cu microbuzele la secțiile de vot; în 49 de cazuri au fost fotografiate buletinele, ceea ce înseamnă că a fost încălcat secretul votului. În același timp, observatorii Promo-LEX au constatat că și de această dată s-a încercat mituirea alegătorilor.

Fie că e vorba de mijloace financiare – 100-200 lei, fie că e vorba de cadouri sub formă de băuturi, scuze dar asta este, băuturi servite în magazinele alimentare sau în barurile din apropierea secțiilor de votare, a declarat PAVEL POSTICĂ, director de program Promo-Lex.


Potrivit Promo-LEX, comparativ cu alegerile parlamentare din 24 februarie, alegerile locale generale de ieri s-au desfășurat cu mai puține încălcări. Dacă la alegerile parlamentare au avut loc peste 1.000 de abateri, la scrutinul din 20 octombrie au fost înregistrate aproape 750 de incidente.

Menționăm că, Asociația Promo-LEX a avut observatori aproape în 800 de secții de votare din cele peste 1900 care au fost deschise. Datele generale prezentate au o marjă de eroare de +/- 2,8%.


  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Sandu îi răspunde lui Reniță și îl acuză de „lipsă de respect față de oameni” | VIDEO

Fostul premier Maia Sandu l-a acuzat pe colegul său, Iurie Reniță, de „lipsă de respect …