Știrea zilei

Promisiunile premierului Ion Chicu oamenilor de afaceri din Orhei | VIDEO

Din nou promisiuni din partea noului premier Ion Chicu. De această data în cadrul unei întruniri cu oamenii de afaceri din raionul Orhei. Prim-ministru i-a asigurat pe businessmani că executivul nu va opera modificări în legislație și nu va mări nicio taxă în următorul an. Chicu nu a specificat însă în ce mod va face acest lucru, în condițiile în care guvernul Sandu a elaborat noi măsuri fiscale, ulterior aprobate de Parlament, măsuri cerute de Fondul Monetar Internațional.

Șeful Guvernului, Ion Chicu, a discutat cu oamenii de afaceri din raionul Orhei despre provocările cu care se confruntă în activitățile lor. Premierul și-a motivate necesitatea întrunirii prin faptul că și-a dorit să știe ”din prima sursă” care sunt viziunile business-manilor și unde e necesar să intervină Cabinetul de miniștri ca să creeze un climat bun pentru dezvoltarea afacerilor.

Agenții economici, inclusiv producătorii, i-au spus premierului că cea mai dureroasă problemă este desigur piața de desfacere și în special exportul produselor agricole. Chicu a dat asigurări că acest subiect va fi discutat în cadrul vizitei sale la Moscova.

„Nu mai putem trăi pe credite și ajutoare venite din afara țării. Trebuie doar să muncim mai mult. Vă asigurăm că nu vom opera modificări în legislație și nu vom mări nicio taxă în următorul an”, a promis iarăși Ion Chicu.

Premierul nu a spus însă ce se va întâmpla cu modificările deja intrate în vigoare, după ce în iulie 2019 Guvernul condus de Maia Sandu a negociat cu Fondul Monetar Internațional un nou acord de finanțare, care prevede un împrumut de 46,5 milioane de dolari, până la sfârşitul anului.

Înțelegerea a fost condiționată de majorarea anumitor taxe şi impozite. Printre acestea se numără şi dublarea TVA-ului până la 20 de procente pentru domeniul HORECA, anularea scutirii personale pentru moldovenii cu venituri mai mari de 20 de mii de lei și impozitarea tichetelor de masă. Acest lucru a stârnit nemulţumirea oamenilor de afaceri.

La întâlnirea cu premierul Ion Chicu au venit aproximativ 60 de oameni de afaceri din raioanele Orhei, Telenești și Rezina.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Datele celui mai recent sondaj: PP „ȘOR” – în Top 3 cea mai influentă forță politică. Ilan Șor – al treilea cel mai important politician | VIDEO

Partidul Politic „ȘOR” este a treia cea mai importantă forță din Moldova, iar liderul formațiunii, …