Știrea zilei

Promisiune de la ministrul Culturii. Când va fi reparat Circul din Chișinău

Până la finele anului, va fi elaborat proiectul de reconstrucție a Circului din capitală și vor demara lucrările. Cel puțin, asta a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul unei emisiuni televizate de la un post privat de televiziune, scrie agora.md.

„Pentru prima dată în RM s-a făcut o analiză exhaustivă, cu sprijinul donatorilor străini. Acum cunoaștem în ce stare se află monumentul. Până în aprilie va fi elaborat proiectul de sarcini pentru proiectarea lucrărilor, iar până la sfârșitul anului va fi elaborat proiectul de reconstrucție a Circului. Iar banii pe care îi avem la moment o să ne permită să începem lucrările. Împreună cu Primăria Chișinău încercăm să identificăm bani pentru reparația integrală a Circului”, a spus Corneliu Popovici.

Potrivit estimărilor autorităților din anul 2014, atunci, pentru restaurarea Circului din Chişinău erau necesari aproximativ 100 de milioane de lei. Pe lângă acești bani, Circul trebuia să achite și datoriile istorice de peste două milioane de lei.

Circul este închis pentru reparație încă din 2004. În anul 2006, în temeiul ordinului ministrului Culturii şi Turismului (pe atunci Artur Cozma), ÎS „Circul din Chişinău” a fost reorganizată în SA „Circul din Chişinău” și a fost dată în folosință pe un termen de 29 de ani unei firme off-shore din Cipru. Agentul economic s-a obligat să repare clădirea, dar nu şi-a onorat angajamentele. Pe 31 martie 2011, Circul a revenit în proprietatea statului, însă starea acestuia rămâne a fi una deplorabilă.

La 30 mai 2014, după o pauză de 10 ani, a fost deschisă Arena mică a Circului. Sala dispune de 300 de locuri, iar proiectul a costat 1,5 milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Mitropolia cere de la Guvern reluarea slujbelor în biserici: În caz contrar, veți fi excluși din rugăciuni

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova solicită Guvernului reluarea slujbelor în biserici, în caz contrar …