Știrea zilei

Proiectele sociale înaintate de Igor Dodon, votate de Parlament | VIDEO

Parlamentul a adoptat, în cadrul ședinței plenare de ieri, proiectele de lege care fac parte din pachetul de inițiative sociale ale președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și au menirea să sporească gradul de protecție socială a pensionarilor și persoanelor cu cele mai mici venituri.

Cu 76 de voturi, deputații au adoptat, în ambele lecturi, proiectul de lege privind extinderea numărului de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat, pentru perioada rece a anului, cu circa 50 mii de persoane.

De asemenea, a fost votat în două lecturi proiectul de lege cu privire la acordarea îndemnizației în cazul decesului unuia dintre soț, care garantează de către stat primirea pensiei pentru limita de vârstă, pe un termen de minimum 5 ani.

O altă inițiativă legislativă, care de asemenea a fost înaintată de președintele Igor Dodon și votat în două lecturi, se referă la majorarea cu 25 puncte procentuale a pensiei de urmaș pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Deputații au mai votat un proiect menit să sporească gradul de protecție socială a persoanelor cu dizabilități.

Parlamentul a susținut cu voturile a 64 de deputați și proiectul de lege privind acordarea a unui suport unic financiar de 700 de lei de sărbătorile de iarnă, beneficiarii căruia vor fi persoanele care primesc pensii și alocații sociale de stat ce nu depășesc 2 000 de lei.

Suportul financiar va putea fi ridicat începând cu primele zile ale lunii ianuarie 2020 și până la finele anului.

Cheltuielile necesare pentru acordarea acestui ajutor constituie circa 418 milioane de lei.

Amintim că, la 18 noiembrie curent, în cadrul unui briefing organizat împreună cu premierul Ion Chicu și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, șeful statului a enumerat șapte măsuri sociale, care urmează a fi aprobate până la sfârșitul anului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tânăr înjunghiat mortal, găsit sub un pod din Chișinău

Trupul neînsuflețit al unui tânăr a fost găsit zăcând sub viaductul din sectorul Botanica al …