Știrea zilei

Producătorii de struguri din Republica Moldova se plâng că nu au unde să-și vândă recolta și cer majorarea prețului

Producătorii de struguri din Republica Moldova se plâng de faptul că nu au unde să își comercializeze recolta și cer majorarea prețului. Viticultorii spun că la momentul actual prețul de vânzare a strugurilor este mai mic decât costul de producere.

Joi la Parlament a fost organizată o întrunire a producătorilor de struguri cu ministrul agriculturii, Georgeta Mincu, și mai mulți deputați. Fermierii au cerut o majorare de preț, deoarece costul de producere nu este acoperit de prețul de vânzare a strugurilor și astfel viticultorii suferă pierderi.

Eu vreau să spun că îmi pare rău să scot așa vii care produc nu mai puțin de 10 tone. Eu recolta pe anul astă pe toată suprafața care am recoltato e în jurul la 10-11 tone la nectar sine costul pentru anul trecut mea fost în jur de 4 lei. 
Fiindcă în așa situații practic noi și anul trecut nu am avut venitu ri ne cătând de faptul că am avut 12 tone la hectar, foarte greu am acoperit cheltuielele. 

Cei de la ministerul agriculturii le-au recomandat producătorilor de struguri să facă asociații cu producătorii de mere și să-și direcționeze recolta la producerea sucurilor. Alte soluții deputații nu au identificat deocamdată.

O soluție magică care să rezolve tot nu există, mai urmează să mai comunicăm, și sunt sigur că o să anunțăm un set de măsuri pe cât se poate. Dar iarăși eu am mari dubii că problema sistemic va fi rezolvată în următorul timp, pentru că noi vorbim de o săptămână două trei o lună. Și aici trebuie și o urgență, a declarat DUMITRU ALAIBA deputat al blocului ACUM

Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, anul trecut companiile viticole şi gospodăriile ţărăneşti au recoltat până la 460 de mii de tone de struguri. Un kilogram de struguri pe piața internă costă între 10-15 lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Primul director al ANRE și unul dintre fondatorii sistemului energetic din Moldova a fost răpus de COVID-19

Unul dintre fondatorii sectorului energetic al Republicii Moldova în forma sa actuală a fost răpus …