Știrea zilei

Producătorii de mere din RM, nevoiți să dea tone de mere, aproape gratis, fabricilor de procesare de la noi

Producătorii de mere din țara noastră au ajuns în pragul disperării. Aceștia se plâng că sunt nevoiți să dea tone de mere, aproape gratis, fabricilor de procesare de la noi. Asta din cauza calității proaste a merelor, cauzate de ploile și grindina din acest an. Agricultorii spun că pierderile se vor ridica la câteva milioane de lei.

Sergiu Brodescu din satul Sirota, raionul Orhei gestionează o livadă de peste 30 de hectare cu mere de diferite soiuri. Bărbatul se numără printre agricultorii care, în acest an, vor înregistra pierderi din cauza condițiilor meteorologice care au afectat roada.

„Mărul de vară a fost lovit de grindină și practic l-am strâns și l-am dat gratis, cu 90 de bani – 1 leu. Nu mai vorbim de investiții, nici cheltuielile, oamenii la lucru, motorina și toată tehnica. L-am strâns ca să nu stea pe pom.” a spus Brodescu.

Proprietarul livezii mai spune că vremea rea i-a afectat nu doar merele de vară ci și soiurile de toamnă. Ca să nu le arunce, agricultorul se vede nevoit să le vândă și pe acestea la un preț de nimic companiilor producătoare de suc.

” 1 leu, 1,30 lei, 1,40 lei – sunt prețuri mizerabile și de la an la an sunt tot mai slabe. Eu consider că fabricile ar trebui să dea măcar 2,50 lei producătorilor, ca producătorul să aibă un calcul și să știe pentru ce lucrează, cum lucrează. Nu am întâlnit încă ca să vină vreun parlamentar să se consulte, să vadă situația. Muncim, vindem, trece anul și iar muncim. Credite, probleme, nevoi.” a mai adăugat producătorul de mere.

De cealaltă parte, reprezentanții companiilor de procesare a fructelor spun că nu le pot oferi un preț mai mare producătorilor de mere.

Noi tot vrem ca sucul concentrat să fie măcar 1.500 de euro, dar nu este așa ceva. La moment, este suficient măr pe toate piețele. Anul trecut în genere au fost 80 de bani. Nu se știe mai departe cum o să fie prețul, dar astăzi, la moment este prețul de 1 leu și 80 de bani. Pe parcurs vom vedea, va crește sau va scădea, a declarat directorul executiv al Orhei VIT, Simion Mudrea.

Directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”, Iurie Fală spune că prețurile pe care le oferă fabricile de procesare din țara noastră sunt de aproape de 2 ori mai mici față de prețurile pe care le oferă fabricile din alte țări.

Directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”, Iurie Fală spune că prețurile pe care le oferă fabricile de procesare din țara noastră sunt de aproape de 2 ori mai mici față de prețurile pe care le oferă fabricile din alte țări.

Spre exemplu, fabricile de procesare din România, Ucraina, Polonia oferă între 130 și 140 euro per tonă, iar la noi cu greu ajunge până la 70 de euro per tonă, a declarat Iurie Fală.

În acest sens, Iurie Fală spune că a invitat fabricile de procesare din aceste țări la negocieri. De asemenea, membrii asociației Moldova Fruct au solicitat ca Guvernul să identifice oportunități de a exporta merele pentru procesare.

S-a creat așa o situație când recolta globală de fructe, de mere în Europa este cu 20% mai mică decât în anii precedenți. Mai mult decât atât, Polonia, care este principala sursă de mere pentru procesare, are cu 44% mai puține mere, a mai adăugat directorul Asociației ”Moldova Fruct”.

Conform estimărilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” roada de mere din acest an va fi de aproximativ 700 de mii de tone. Aproximativ o jumătate din recolta de mere însă va fi procesată.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Prânzuri calde livrate de restaurantele din Chișinău pentru pacienții și medicii de la spitalul ”Toma Ciorbă” | VIDEO

Ajutor nu prin vorbe, ci prin acțiuni! Restaurantele din capitală s-au solidarizat în susținerea medicilor …