Știrea zilei

Procurorul General, mărul discordiei? | VIDEO

Alegerea procurorului general și reforma justiției par să fie mărul discordiei între aliații de la Guvernare care, se arată deranjați când vine vorba despre noul acord politic permanent. La 3 săptămâni de la ultimatumul înaintat de către socialiști, premierul sugerează că acesta ar putea fi semnat în două luni și nu atunci când le-au cerut aliații. La rândul său, liderul informal al socialiștilor spune că aceștia sunt gata să-l semneze, dar totul depinde de cei din Blocul ACUM.

Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu și Andrei Năstase s-au afișat împreună la  prezentarea raportului despre reforma justiției. Ei spun că astfel vor să arate că sunt uniți.

Igor Dodon: „Noi suntem hotărâți să mergem împreună și noi trebuie să fim împreună.”

Cu toate acestea, aliații așa și nu a semnat un acord de lungă durată, așa cum a cerut acum trei săptămâni deputatul socialist Vlad Batrâncea. La începutul lunii, el le-a cerut deputaților din Blocul ACUM să semneze într-o săptămână un astfel de document, ce prevede, printre altele, și un pact de neagresiune. Se pare însă că, modalitatea de alegere a noului procuror general și  reforma justiției, este mărul discordiei intre aliați.

Igor Dodon: „În acord trebuie să fie incluse aceste elemente pe lângă altele. Nu este subiectul de azi semnarea acordului. Noi suntem disponibili. Vor fi disponibili și colegii, vom merge înainte.”

Totodată, Maia Sandu dă de înțeles că degrabă acordul, cerut de către socialiști, nu va fi semnat. Potrivit ei, mai întâi trebuie să fie stabiliți termenii pentru adoptarea în Parlament a legii  procuraturii, dar și a reformei justiției.

Maia Sandu: „Să putem să finalizăm discuțiile inclusiv cu societatea civilă pe prima lege care ține de modificarea legii procuraturii. Să putem să inițiem foarte rapid procesul de selectare a următorul procuror general, pentru că e tare mult de lucru la procuratură. În același timp, mergem și cu reformele în justiție și asta trebuie să facem în următoarele două luni, nu mai târziu.”

Amintim că, după o serie de critici dure și atacuri lansate de către deputatul Blocului ACUM, Octavian Țîcu, în adresa socialiștilor, dar și a președintelui Igor Dodon, deputatul Vlad Batrîncea a înaintat un ultimatum partenerilor de alianță, cerând ca aceștia să înceteze criticile și să semneze un nou acord politic de lungă durată. La rândul lor, cei din Blocul ACUM au declarat  că sunt gata să-și pună semnătura, dar cu anumite condiții.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Utilaje medicale, oferite de compania DFM doctorilor din Republica Moldova: Spitalul de Urgență apreciază înalt donația

Conducerea IMSP IMU adresează sincere mulțumiri Companiei ”DFM” S.R.L, personal dnei Nina Guranda, pentru donația …