22 februarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Procurorul general despre dosarul furtului miliardului: În rapoartele Kroll nu este nimic despre beneficiarii finali | VIDEO update

Rapoartele KROLL 1 și KROLL 2 privind investigarea furtului miliardului nu conține informații despre beneficiarii reali și organizatorii schemei fraudei bancare. Declarația aparține procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Acesta susține că în următoarele luni investigațiile în acest dosar se vor înteți, astfel încât, în scurt timp, să se facă lumină pe acest caz.

Procurorul general susține că, cele două rapoarte KROLL conțin doar informații despre unele companii străine, care ar fi implicate în devalizarea sistemului bancar, care însă, nu prezintă interes pentru oameni. Potrivit lui, documentele nu prezintă beneficiarii fraudei.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: Eu înainte am auzit în presă că avem rapoartele Kroll 1, Kroll 2, și așa am gândit, am crezut că în rapoartele astea avem ceva concret. Dar așa am înțeles, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că în rapoartele astea nu este nimic despre beneficiarii furtului miliardului. 

Alexandr Stoianoglo mai spune că nu știe nici de presupusa listă cu beneficiarii finali, despre care au vorbit anterior deputații din Blocul ACUM.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: Eu nu dispun de informația de care dispune Blocul ACUM și nu știu de ce. În ultimele 4, 5 luni, investigațiile în direcția asta vor fi activizate. Sunt făcute foarte multe acțiuni procesual penale, dar până acum noi nu avem nici numele beneficiarilor. 

Despre faptul că rapoartele Kroll 1 și Kroll 2 nu conține numele beneficiarilor finali ai furtului miliardului declara anterior și avocatul regal britanic, James Ramsden, care reprezintă interesele liderului Partidului Politic ”ȘOR”, Ilan Șor, figurant în acest dosar. Expertul străin s-a arătat îngrijorat de faptul că dovezile din raport se bazează doar pe afirmații și nu pe probe plauzibile, punând sub semnul întrebării profesionalismul detectivilor Kroll, deoarece ei nici măcar nu l-au audiat pe Ilan Șor, pe care însă, au încearcat să-l prezinte drept principalul vinovat.

Anterior, Ilan Șor a declarat că, în cele câteva luni de administrare a Băncii de Economii, devalizată ulterior, el a încercat să o salveze deoarece gaura financiara s-a creat cu mult înainte de venirea lui la șefia instituției. Compania Kroll a fost angajată de Banca Națională în perioada când Valeriu Streleț, un apropiat al lui Vlad Filat, era premier, pentru a investiga furtul produs acum câțiva ani în Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Investigațiilor KROLL au costat bugetul câteva milioane de dolari, dar autoritățile așa și nu au anunțat suma exactă. Solicitați de noi, Serviciul de presă al BNM ne-a declarat că potrivit contractului încheiat cu KROLL, informația privind remunerarea experților este confidențială.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Șofer din Chișinău, filmat cum voia să calce un pieton | VIDEO

O mașină a fost surprinsă cum încearca intenționat să lovească un pieton pe o stradă …