11 decembrie 2019, miercuri
Știrea zilei

Procurorii din țară, apel internațional | VIDEO

Procuratura Generală a republicii Moldova a publicat un document unde anunță că „procurorii din toată ţara au semnat o Declaraţie adresată organismelor internaţionale cu privire la tentativele de retrogradare a independenței Procuraturii Republicii Moldova și subordonare a acesteia politicului.”

Documentul are 5 pagini și este adresat mai multor instituții europene, printre care și Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, Rețeaua Procurorilor Generali în statele membre ale Uniunii Europene și Asociația Internațională a Procurorilor. Acuzatorii sunt îngrijorați că unii politicieni vor să modifice în regim alert legislația cu privire la Procuratură. Aceștia au declarat că:

Declarația Procuraturii Generale: „Este alarmant faptul că aceste inițiative sunt promovate într-o situație de profundă criză politică, când deciziile se adoptă pripit, fără discuții publice, fără analiza impactului acestor inițiative asupra principiilor fundamentale care guvernează activitatea Procuraturii. Este îngrijorător și faptul că aceste inițiative creează un precedent extrem de periculos, prin care orice formațiune politică, care preia puterea poate schimba conducerea Procuraturii și legile de funcționare a acesteia după bunul său plac.”

Adresarea reprezentanților Procuraturii Republicii Moldova către Înaltele Foruri Internaționale de specialitate prin prezenta declarație a fost făcută din proprie inițiativă, în speranța unei reacții din partea acestora. Declarația a fost semnată de 612 procurori din numărul total de 637 de procurori angajați în Procuratura Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ion Chicu spune când ar putea pica Guvernul său

Prim-ministrul Ion Chicu spune că Guvernul pe care îl conduce ar putea pleca cu mult …