Știrea zilei

Procurori : În jurul raportului Kroll există multe speculații și declarații eronate | VIDEO

Raportul Kroll care a fost publicat astăzi nu conţine toate informaţiile despre furtul bancar, ci ar fi doar un rezumat. Mai mult decât atât, documentul care a ajuns la Parlament nu a fost expediat de către Procuratura Anticorupție și nu este clar de de unde ar fi ajuns pe mâna unor deputați. Totodată, la Procuratura Generală nu există o lista cu numele beneficiarilor finali ai banilor furati, așa cum se zvonește.

În cadrul unei conferințe de presă, procurorii au venit cu raportul Kroll 2 care conţine trei volume și au declarat că raportul nu va fi publicat de către procurori  niciodată  atâta timp cât  compania Kroll nu va permite acest lucru.

EDUARD HARUNJEN, procurorul general al R.M: „Procuratura Anticorupție nu a eliberat nimănui niciun raport Kroll, raportul Kroll care este pe masă, este unicul exemplar care l-am primit noi și noi nu îl vom face public niciodată atâta timp cât compania Kroll nu ne va permite acest lucru. În caz contrar, cineva își asumă un risc foarte mare  să plătească din buzunare sute și zeci de mii de euro, poate milioane pentru prejudiciul cauzat prin nerespectarea unei cauze  contractuale.”

ADRIANA BEȚIȘOR, adjunct al procurorului-șef al PA: „Noi nu am transmis raportul nimănui deoarece pentru confidențialitate raportului și a datelor  din raport purtăm răspundere și nu-și asumă nimeni să facă public așa  ceva.”

În același timp, procurorii au spus că nu există nicio listă anexă la raport cu numele celor care au beneficiat din frauda bancară.  De asemenea, ei au menționat că documentele anexate la raport  trebuie verificate, deoarece unele persoane s-ar putea să nu aibă nimic în comun cu jaful  secolului.

EDUARD HARUNJEN, procurorul general al R.M: „Foarte multe speculații în spațiul public despre raportul Kroll, foarte multe speculații despre diferite acte care cineva le-a ridicat din Procuratură cândva, din Parlament și cineva le-a găsit și nu le dă. Foarte multe speculații au apărut în spațiul public despre o anexă, despre o listă miraculoasă cu numele bandiților care au fraudat sistemul bancar și care procurorii nu doresc să o dea, mai ales Procuratura Generală, care ar fi obținut această listă.”

ADRIANA BEȚIȘOR, adjunct al procurorului-șef al PA: „În mare parte din informațiile care sunt în acest raport Kroll, când am început să facem verificarea, respectiv o mare parte din ele nu corespund datelor de identitate  a persoanelor care sunt figurate în acest raport Kroll.”

De asemenea, procurorii au spus că raportul Kroll nu este un act de acuzare, așa cum îl  văd alții.

ADRIANA BEȚIȘOR, adjunct al procurorului-șef al PA: „Foarte multă lume considera că acest raport Kroll este un act de învinuire, așa cum consideră și la moment. Vă spun cu toată certitudinea că în acest raport sunt informații despre persoane care nu corespund realității după datele de  identitate.”

Ce ține de tergiversarea raportului Kroll, procurorii au declarat că procedura este una  anevoioasă deoarece toate informațiile factologice trebuie bine verificate și analizate.

ADRIANA BEȚIȘOR, adjunct al procurorului-șef al PA: „Tot ce înseamnă frauda bancară nu a fost comisă în RM, cunoașteți cu toții, am spus-o de multe ori, a fost peste hotare. Respectiv, elementul acesta de ex-străinătate a fost unul din cele mai importante și mai dificile impedimente ca să  putem declanșa procesul cât mai urgent.”

Procurorii mai spun că nu sunt adevărate nici informațiile, precum că în urma fraudei  bancare din ţara noastră, nici un leu nu a fost recuperat.

ADRIANA BEȚIȘOR, adjunct al procurorului-șef al PA: „La această etapă avem două miliarde 276 de milioane bani care au fost recuperați, aici se difuzează în două părți : o parte sunt activele băncilor  comerciale și o parte sunt banii care au intrat  în contul băncii comerciale ca urmare a executării  chiturilor executorii.”

Procurorul general Eduard Harunjen spune că urmează să fie făcut public un raport al Procuraturii privind acțiunile pe care le-a întreprins în dosarul fraudei bancare. În același timp, procurorul Adriana Beţişor a  spus că în prezent, pe rol se află 26 de dosare ce ţin de frauda  bancară, iar în fiecare zi este audiată cel puţin o persoană.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …