Știrea zilei

Procuratura Anticorupție va investiga creditele PSRM-ului din Bahamas cu care Dodon s-ar fi făcut șef de stat | VIDEO

Procuratura Anticorupție va examina demersul deputaților Iurie Reniță, Lilian Carp şi Octavian Ţîcu, privind verificarea provenienţei banilor utilizaţi de PSRM în campania alegerilor prezidenţiale din 2016. Despre acest lucru scrie Iurie Reniță pe o rețea de socializare, după ce a primit un răspuns de la Procuratura Generală. Pe de altă parte, reprezentanții Partidului Socialiștilor declară că informațiile ajunse pe masa procurorilor sunt niște speculații.

În postarea sa, deputatul Iurie Reniță menționează că apreciază reacția promptă a Procuraturii Generale vis-a-vis de interpelarea sa, privind presupusele acțiuni ilegale de spălare a banilor din Bahamas, beneficiarii fiind persoane fizice și juridice de la PSRM.

IURIE RENIȚĂ, deputat blocul ACUM: ”Sper că dl Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, va reuși cât mai curând posibil să studieze minuțios cele 12 volume despre “generozitatea tovărășească” a Bahamusului în raport cu finanțarea campaniilor electorale ale PSRM-ului și a liderului său “informal”, Igor Dodon.”

L-am contactat pe Viorel Morari pentru a afla dacă instituția pe care o conduce a luat act de interpelarea deputaților și dacă procurorii au pornit o investigație. Șeful Procuraturii Anticorupție a invocat că este ocupat și nu va fi disponibil pentru comentarii pe întreg parcursul zilei.

Președinția şi Partidul Socialiștilor n-au venit, deocamdată, cu nicio reacție. Atât purtătorul de cuvânt al șefului statului, cât și șeful serviciului de presă al PSRM nu au răspuns apelurilor noastre.

Iar deputatul socialist Grigore Novac a calificat informațiile prezentate de către Iurie Reniță drept speculații, afirmând că aceste date au apărut și anterior, iar cei care le-au publicat au fost acționați în judecată și au pierdut procesul, deoarece nu a fost adusă nicio probă.

GRIGORE NOVAC, deputat PSRM: „Cum nu a adus nici domnul Reniță, nici ceilalți nicio probă, așa nici nu pot să aducă, pentru că este o chestie inventată, iar cele inventate no pot avea probe. Este o chestie inventată, pe care speculează și parazitează unii deputați.”

Amintim că, la data de 23 octombrie deputatul Iurie Reniță a prezentat o scrisoare adresată procurorului general Dumitru Robu, în care se solicită verificarea provenienței banilor utilizaţi de PSRM în campania alegerilor prezidenţiale din 2016.

Datele prezentate de Reniţă se conţin într-un raport elaborat la CNA. Şi colegii Lilian Carp şi Octavian Ţîcu au semnat această scrisoare.

Potrivit lui Reniță, începând cu anul 2016, mai multe persoane fizice și juridice, afiliate partidului socialiștilor, au participat activ într-o schemă de spălare a banilor în proporții deosebit de mari prin companii off-shore din Bahamas.

Ulterior, banii au fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. În acest sens, deputatul a solicitat procurorului general interimar, Dumitru Robu să investigheze cazul, iar persoanele implicate în spălarea banilor să fie trase la răspundere.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tot mai mulți primari aderă la Partidul Politic „ȘOR”. Ilan Șor: Putem să renaștem țara. Și cu siguranță o vom face | VIDEO

Echipa partidului Politic ”ȘOR” își mărește rândurile. În ultimele săptămâni, 16 primari și mai mulți …