Știrea zilei

Procuratura Anticorupție a reluat urmărirea penală în cazul finanțării externe a PSRM | VIDEO

Procuratura Anticorupție a reluat urmărirea penală în cazul finanțării externe a PSRM, la solicitarea lui Andrei Năstase. Procurorii au anulat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale pe cazul finanțării ilegale a Partidului Socialiștilor, emisă la data de 8 iulie, curent, ca urmare a plângerii depuse de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Informația a fost confirmată pentru postul nostru de televiziune de purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur.

În context, Andrei Năstase a scris pe pagina sa de facebook, că ordonanța din 8 iulie 2019 „emisă de procuratura de buzunar a lui Plahotniuc este parte componentă a înțelegerii dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, ca ambii să evite răspunderea penală binemeritată și să li se claseze cauzele penale pornite în privința faptelor lor infracționale”.

„Dodon, intrat în campanie prezidențială, consultat de strategi electorali de sorginte kgb-istă, lansează în mod criminal în spațiul public calomnii și falsuri, atât cu scopul de a mă denigra, cât și pentru a anihila mediatic efectele şi ecourile demersurilor mele de anchetare penală a acestuia pentru trădare de patrie și pentru finanțarea rusească a partidului său cu milioane de dolari.” a scris Năstase.

Fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, cel care anterior spunea, referitor la acest caz, că „doar o probă nu poate sta la baza urmării penale”, acum are o altă explicație.

DUMITRU ROBU, ex-procuror general interimar al RM: Nimeni n-a contestat ordonanța în cauză. Nimeni n-a sesizat despre faptul că nu este de acord cu ordonanța în cauză.) (musca) (01:06-01:11 Iată de ce, abia acum s-a reexaminat legalitatea ordonanței.

La rândul său, noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, întrebat de presă despre dosarul cu privire la finanțarea externă a PSRM, a spus că „toate dosarele vor fi examinate conform legii”. Contactată de noi, șefa serviciului de presă a Președinției, Carmena Sterpu, nu a răspuns la telefon pentru o reacție, iar deputatul PSRM, Grigore Novac a declarat că ”Procuratura are de spus ultimul cuvânt”.

GRIGORE NOVAC, deputat PSRM: Cred că ar trebui, odată și odată să se pună punct speculațiilor. De unde totuși ia bani PSRM ca să-și finanțeze activitatea? – Conform statului, membrii achită cotizațiile. Pot să vă spun că eu, inclusiv, am achitat cotizații.

Discuția din 7 iunie 2019, dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, făcută publică în plină criză politică la Chișinău, „pare a nu fi una serioasă”, iar oponenții politici, „se provoacă unul pe altul”. Sunt argumente din ordonanța procurorului anticorupție Alexandru Cernei, prin care a refuzat începerea urmăririi penale.

La câteva zile distanță, pe 11 iunie, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat totuși un proces penal cu privire la finanțarea externă a PSRM. Însă, deja după crearea majorității parlamentare ACUM și PSRM, procurorii au anunțat că nu au identificat nicio acțiune care ar constitui element de finanțare ilegală a PSRM și au emis o ordonanță de refuz în pornirea unui dosar penal în acest sens.

După „divorțul” PSRM-ACUM, Năstase a solicitat reluarea urmăririi penale pe acest caz. Acesta mai precizează că îl va acționa şi în judecată civilă, dar şi sub aspect contravențional pe președintele Dodon

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Marina Tauber: Partidul ȘOR nu urmărește vectori geopolitici, dar lucrează pentru binele cetățenilor și al țării

Partidul Politic „ȘOR” este o formațiune care optează pentru relații bune și în avantajul Republicii …