Știrea zilei

Procedura de înregistrare a partidelor, simplificată | VIDEO

Procedura de înregistrare a partidelor va fi simplificată. Limita minimă de 4000 de membri din cel puțin jumătate din raioanele țării nu va mai fi obligatorie la crearea formațiunilor politice. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de Curtea Constituțională, după ce un grup de persoane a atacat în judecată Ministerul Justiției pentru că a refuzat să le înregistreze partidul, motivând că nu întrunește criteriul numeric și cel al reprezentării teritoriale.

Înalta Curte s-a expus pe acest caz după ce reclamanții au ridicat excepția de neconstituționalitate. Potrivit hotărârii emise de magistrați, criteriul numeric de 4000 de persoane și cel cu privire le reprezentativitatea teritorială de minim 120 de membri domiciliați în cel puțin jumătate din raioanele țării constituie o măsură excesivă și disproporționată.

Înalta Curte a constatat că cifra de 4000 de membri reprezintă un obstacol greu de depășit la înregistrarea unui partid politic și a recomandat Parlamentului să stabilească un număr concret, care să reprezinte o soluție adecvată. Iar în ceea ce privește reprezentativitatea teritorială, magistrații consideră că ar fi mai relevantă în cazul alegerilor parlamentare.

Hotărârea Curții este definitivă și urmează să fie aplicată începând cu 31 iulie. În prezent, în Moldova sunt înregistrate 47 de partide și mișcări politice.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

LIVE | Declarații de presă ale deputatului PP „ȘOR”, Denis Ulanov, cu tema „Incompetență sau rea intenție? Procedura de angajare a răspunderii, în contradicție flagrantă cu hotărârea Curții Constituționale”