Știrea zilei

Problema stringentă a chișinăuienilor: Lucru de mântuială la reparația drumurilor | VIDEO

Reparația drumurilor din capitală este o problemă acută pentru autorități și una durută pentru locuitori. Numai în acest an, lucrări de reparație au fost lansate pe 11 străzi. La prima vedere pare o noutate bună, dar chișinăuienii tot mai des se arată nemulțumiți de superficialitatea lucrărilor executate. Reporterii noștri au apelat la experți.

Lucrările interminabile de reparație a străzilor din Capitală le dau bătăi de cap atât pietonilor, cât  și șoferilor.

„Sunt într-o stare dezastruoasă, mai ales pentru mamele cu copii mici. Trotuarele nu sunt reparate, nu este loc suficient pentru cărucioare. ”

„Când oamenii își vor schimba mentalitatea, atunci vom avea drumuri bune. Dacă oamenii sunt iresponsabili, cum să avem drumuri de calitate?”

„Locuiesc aici de 50 de ani, și acest strat de asfalt a rezistat. Iar ceea ce fac ei acum e bătaie de joc. Ori lucrătorii nu au experiență, ori le aduc material necalitativ.”

Potrivit experților, lucrul făcut de mântuială și multiplele erori de proiectare constituie principalele  cauze a stării deplorabile a drumurilor.

„Motivul de bază este abordarea lucrului fără oarecare perspectivă. Există două metode de întreținere a drumurilor, dar important este  reparația lor la momentul oportun, pentru că aceste lucrări de reabilitare permit reducerea costurilor pe viitor și îl mențin într-o stare relativ practicabilă.”

Conducătorii auto întâmpină dificultăți și pe una dintre cele mai aglomerate artere a Capitalei, strada Alecu Russo. Autoritățile speră că vor debloca traficul de pe această stradă atunci când vor termina lucrările de reparație de pe strada Studenților, care face legătura între sectoarele Rășcani  și Ciocana.

Deși lucrările pe acest sector de drum sunt prioritare, puțin probabil ca strada să fie gata până la 1  septembrie.

Dovadă că lucrările nu se fac în perspectivă este stratul de asfalt vechi, pe care drumarii nu l-au înlăturat. Iar trotuar și canal pluvial este doar pe o parte a străzii, așa că nu este clar unde se vor  scurge șuvoaiele de apă.

Pe al doilea șantier de pe strada Studenților stratul de asfalt vechi este scos, doar că muncitorii nu se grăbesc să-l evacueze de pe marginea drumului. În graba de a finisa lucrările, aceste resturi ar putea fi uitate, iar noul strat de asfalt aplicat peste ele. De aceea, n-ar trebui să ne mire că pe drumurile proaspăt date în exploatare sunt o mulțime de nivelări.  Acestea apar și din cauza  lucrărilor de înlocuire a rețelelor de comunicații.

„Iată un exemplu tipic cum sunt executate lucrările de schimbare a rețelelor de comunicații și nu se respectă regulile de astupare a șanțului. Probabil li s-a spus că pe aici nu va circula transport de mare tonaj. Dar asta s-a întâmplat acum 8 ani.”

Încă un exemplu al neglijenței l-am găsit pe strada Albișoara, unde ieri s-a spart o țeavă. Muncitorii de la întreprinderea Apă-Canal și-au făcut treaba și au înlăturat problema, însă gropile  de pe carosabil le-au astupat de mântuială.

„La noi așa s-au deprins toți, să nu strângă după ei. Știu doar să fure.”

„Ne-am adresat și la primărie, dar totul a rămas cum a fost.”

Cei de la întreprinderea municipală Apă-Canal ne-au comunicat că ei nu se ocupă de reparația carosabilului după lucrările de intervenție. Totodată, ne-au asigurat că îi voi informa pe  reprezentanții Exdrupo despre necesitatea reparației drumului în acea zonă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 12 persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19, iar alte 295 de persoane au fost testate pozitiv la coronavirus | VIDEO

Încă 12 persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19 în ultimele 24 de ore. Este …