Știrea zilei

„PRO MOLDOVA” consideră că Dodon își depășește competențele: Ce are cetățeanul Republicii Moldova ca urmare a deplasărilor președintelui? | VIDEO

Deputații grupului parlamentar „PRO MOLDOVA” au sesizat Curtea Constituțională și cer interpretarea legii, pentru a clarifica cine este responsabil de politica externă a statului. Anunțul a fost făcut de liderul grupului, deputatul Andrian Candu, care spune că, în ultima perioadă, președintele Igor Dodon și-ar asuma unele competențe pe dimensiunea politicii externe, care nu au suport constituțional.

Potrivit lui Candu, președintele Igor Dodon își atribuie competențe suplimentare și merge în deplasări peste hotare, deși, conform Constituției, Parlamentul stabilește direcția politicii externe a țării.

ANDRIAN CANDU, președintele grupului parlamentar ”PRO MOLDOVA”:  Înțelegem dorința președintelui Republicii Moldova de a merge peste hotare, de a face fotografii cu liderii mondiali, dar care este efectul? Se cheltuie foarte mulți bani pe aceste deplasări, dar ce are cetățeanul Republicii Moldova ca urmare a acestor deplasări?

În sesizare deputații grupului parlamentar ”PRO MOLDOVA” cer ca magistrații Înaltei Curți să explice clar care este rolul înstutuțiilor statului în politica externă.

ANDRIAN CANDU, președintele grupului parlamentar ”PRO MOLDOVA” :Cine stabilește direcția este clar, e parlamentul Republicii Moldova, dar ce se întâmplă mai departe și pot oare celelalte instituții, cum e Președinția, să vorbească despre o politică externă echilibrată și spre Est, și spre Vest, când Parlamentul a stabilit clar care este direcția, fiind vorba despre altă direcție, și anume integrarea europeană ca prioritate pentru Republica Moldova.

Solicitată pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Carmena Sterpu, ne-a transmis că Președinția nu comentează acțiunile și declarațiile formațiunilor politice. Reprezentanții Înaltei Curți au confirmat că au primit sesizarea, care a și fost publicată pe site-ul instituției.

Tot astăzi, grupul parlamentar PRO Moldova a anunțat că își crează propriul partid. De luni, ei încep colectarea semnăturilor în susținerea viitoarei formațiuni politice.

  •  
  •  
  • 1
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …