Știrea zilei

Prima ședință a noului Parlament va avea loc joi, 21 martie | VIDEO

Prima ședință a noului Parlament va avea loc joi, 21 martie, începând cu ora 13.00. Un anunț în acest sens a fost făcut de către președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă, unde a anunțat despre semnarea Decretului prin care convoacă prima ședință a Parlamentului de legislatura a X-a.

Potrivit legislației, ședinţa de constituire a Parlamentului este prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, rămâne a fi deputatul socialist Eduard Smirnov, care va împlini 80 de ani. De precizat că ședința de constituire a Parlamentului 2014 a fost închisă de Eduard Smirnov cu încălcarea procedurilor prevăzute de Regulament.

În acest context, recent, șeful statului, Igor Dodon l-a invitat pe Smirnov, la o întrevedere pentru a discuta scenariul ședinței de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a. Totodată, Dodon a menționat.

La prima ședință, preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. După constituirea legislativului, va fi ales preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent.

În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare. În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul legislativ au acces trei formațiuni politice, un bloc electoral și trei deputați independenți. Astfel, PSRM a obținut 35 de mandate, PDM – 30, blocul electoral ACUM a obținut 26 de fotolii, iar Partidul „ȘOR” – 7. Cei trei deputați independenți sunt Alexandr Oleinic, Viorel Melnic și Ion Groza.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

dodon

Partidul Democrat cere convocarea de urgență a Consiliului Coaliției: „Declarațiile lui Chicu sunt inadmisibile”

Partidul Democrat (PDM) se disociază de declarațiile prim-ministrului Ion Chicu, se arată într-un comunicat al …