Știrea zilei

Prima ședință a CSM în noua componență, cu scântei: Nagacevschi a cerut amânarea acesteia | VIDEO

Frica de a nu răspândi coronavirusul a provocat discuții aprinse la prima ședință a Consiliului Suprem al Magistraturii, convocat astăzi în nouă componență. Deranjat că nu este păstrată distanța socială de un metru de la fiecare persoană, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a cerut amânarea acesteia și desfășurarea ei prin videoconferință. De cealaltă parte, colegii său au declarat că nu există nicio interdicție în acest sens, atât timp cât Parlamentul și Guvernul își continuă activitatea.

Ministrul Justiției și-a exprimat nemulțumirea chiar în debutul ședinței, însă părerea sa nu a fost împărtășită și de ceilalți colegi.

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiției: La orice ședință autoritățile publice locale și centrale trebuie să țină cont de evitarea la maximum a contactului direct. Și eu vreau să înțeleg în ce constă urgența de astăzi și de ce am fost întruniți în ședința de astăzi? De ce noi astăzi încălcăm hotărârea Comisiei Excepționale în condiția regimului de urgență?

NINA CERNAT, membru CSM: În situația în care Guvernul activează, Parlamentul activează, noi am considerat că tot trebuie să activăm la necesitate.

DOREL MUSTEAȚĂ, membru CSM: Este vreun act normativ care ne interzice să ne întrunim?

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiției: Eu sunt într-un contact direct astăzi cu dumneavoastră și nu înțeleg de ce ar trebui să fiu în contact direct cu dumneavoastră.

După mai multe discuții aprinse, propunerea lui Nagacevschi de a suspenda ședința nu a fost susținută. Ulterior, membrii CSM au aprobat mai multe cereri de demisie în rândul judecătorilor. Printre ei se numără magistratul Curții Supreme de Justiție Sveatoslav Moldovan din dosarul „Gemenii”, în urma deciziei căruia, Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și obligată să achite despăgubiri de 70 de milioane de lei.

Premierul, Ion Chicu, a venit cu o reacție, declarând că plecarea din sistem a judecătorilor din vina cărora țara noastră are de plătit zeci de milioane la CEDO este un pas bun, însă este insuficient și că aceștia ar trebui să plătească. Chicu i-a cerut ministrului Justiției să aplice cât mai rapid mecanismul de acțiune în regres, pentru a putea fi trași la răspundere, inclusiv penală, judecătorii care au adus prejudiciu statului. Amintim că, CSM s-a întrunit în ședință după trei luni de pauză provocată de lipsa de cvorum.

Acum două zile, Parlamentul a votat pentru numirea a patru membri noi ai Consiliului. Opoziția a criticat modul în care aceștia au fost aleși și a declarat că acest concurs a fost unul compromis.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tânăr ucis cu sânge rece în curtea unui bloc de locuințe din Chișinău

Un tânăr a murit, după ce a fost înjunghiat mortal de un bărbat. Crima a …