Știrea zilei

Prima linie de sortare a cireșelor din republică, și-a început activitatea | VIDEO

Prima linie de sortare a cireșelor din republică, și-a început activitatea la întreprinderea agricolă din satul Olănești. Potrivit proprietarilor, calibrarea automatizată a fructelor, în conformitate cu standardele europene și cerințele consumatorilor, va crește volumul exporturilor și va spori productivitatea muncii.

Cireșele, care cresc pe 18 hectare de livadă, sunt culese doar manual, asta pentru a nu deteriora aspectul acestora. Zilnic, în această gospodărie se culeg peste 15-20 de tone. Fructele sunt strânse la etapa de maturare deplină, astfel încât să fie culese toate soiurile de cireșe la momentul potrivit și în timp eficient.

ION TULEI, directorul întreprinderii agricole:

„Toate soiurile sunt „populare”, adică lideri pe piața mondială. Sunt soiuri de mare calibru, sunt soiuri care sunt foarte gustoase… Există o mare varietate de soiuri, pe gustul tuturor consumatorilor. Cum ar fi Cordea, Reghina, Ferovia, Big Star, Karina – acestea sunt principalele noastre soiuri, la ace st moment. Pe viitor vom cultiva și alte soiuri, cum ar fi Rocket și Frisco.”

Gospodăria exportă întreaga producție. Principalii cumpărători sunt piețele din Federația Rusă și Europa. Recolta din acest an este estimată la circa 200 de tone. Sortarea manuală a unui volum atât de mare ar fi costisitoare și de lungă durată. De aceea a apărut necesitatea unei linii de sortare a cireșelor, care ar permite prelucrarea a până la 20 de tone de fructe pe zi.

ION TULEI, directorul întreprinderii agricole:

„Capacitatea acestei linii este de aproximativ două tone pe oră. Este prima linie din Moldova, este ceva nou și încă o mai studiem ca să vedem ce funcții mai are. Deocamdată, am constatat că este foarte eficientă.”

După prima calibrare, fructele se îndreaptă în jos pe o conductă, acolo unde se efectuează un alt nivel de control și de sortare. Întregul proces este monitorizat de specialiști. Se lucrează în două schimburi.

„Desigur că așa e mai bine și mai rapid, dar și mult mai calitativ.”

„Pe linia asta merge cireașa mai mășcată. Fiecare linie are mărimea ei.”

Linia de sortare este instalată lângă frigiderul industrial, și asta pentru ca fructele perisabile să poată fi sortate și răcite în același timp. Transportorul calibrează fructele cu o eroare de până la 2 mm, astfel încât cireșele să corespundă standardelor europene. Grație faptului că fructele fac față tuturor cerințelor europene de calitate, acestea au putut concura și pe alte piețe noi de desfacere, iar numărul exporturilor a crescut. Totodată, linia de sortare a cireșelor contribuie și la majorarea prețului de vânzare cu 15%.

Printre planurile de viitor ale întreprinderii agricole este amenajarea unei stații de sortare și pentru prune și caise.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Miniștrii au votat o serie de modificări la Constituția Republicii Moldova | VIDEO

Executivul a aprobat în ședința de astăzi o serie de modificări la Constituție, printre care …