Știrea zilei

Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat Subzona Orhei a ZEL Bălți, pentru a discutat cu managerii despre extinderea afacerilor | VIDEO

Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat astăzi Subzona Orhei a Zonei Economice Libere Bălți. La uzina specializată în producerea cablajelor electrice pentru automobile, oficialul a discutat cu managerii despre planurile acestora de a-și extinde afacerile, dar și despre măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a facilita activitatea investitorilor. Menționăm că deschiderea acestei uzine a oferit oportunitatea de a crea, pentru locuitorii raionului Orhei, dar și cei din raioanele din apropiere, mii de locuri de muncă.

În cadrul subzonei Orhei a Zonei Economice Libere Bălți activează compania cu capital japonez și german Sumitomo Electric Bordnetze, care este specializată în producerea cablajelor electrice pentru automobile. Proiectul este unul foarte important, și, deși fabrica a fost deschisă acum 2 ani, aceasta a înregistrat succese remarcabile. În special, au fost create circa 4000 locuri de muncă. Mai mult, această întreprindere aduce un venit substanțial și la bugetul țării.

IGOR CORMAN, director SE ”Bordnetze” SRL: Este important și pentru guvernare acest proiect, fiindcă noi vărsăm mulți bani în bugetul țării. Iată eu am prezentat domnului prim-ministru cifre le noastre. Cifra de afaceri deja a ajuns în primele 10 luni, doar 10 luni ale acestui an la 50 de milioane de euro și deja am vărsat în buget mai mult de 4,3 milioane de euro – sunt doar impozitele pentru toate salariile angajaților noștri. Este un lucru bun și pentru țară și pentru angajaților noștri.

Susținerea activităților investiționale în Republica Moldova, prin crearea Zonelor Economice Libere este foarte importantă, deoarece asta înseamnă creștere economică pentru țară, durabilitate pentru raionul în care este amplasată, dar și stabilitate pentru angajați – o posibilitate reală de a munci acasă.

Eu am fost anterior peste hotare. Nu prea mi-a reușit. Aici m-au atras în primul rând condițiile de muncă, sunt aproape de casă, sunt alături de familie și salariu deja.

Suntem bucuroși de acest lucru și de această fabrică că s-a deschis aici la noi, în Orhei anume. Suntem mândri pentru că nu suntem plecați peste hotare și putem să muncim aici la noi în țară.

În cadrul vizitei sale, premierul Ion Chicu a apreciat activitatea subzonei Orhei a ZEL Bălți și a menționat că modelul de activitate al acesteia este unul de succes.

ION CHICU, prim-ministru ”:  Am venit să mă inspir din experiența acestei întreprinderi, pentru că vrem să replicăm acest model în mai multe localități – chiar avem un plan ambițios de a crea în fiecare centru raional platforme industriale,, care ar servi ca bază pentru investiții de acest gen.

Facilitățile fiscale și regimul vamal, oferite rezidenților zonelor Economice libere, se numără printre cele mai importante avantaje de care se bucură rezidenții ZEL-urilor. Aceste oportunități permit construirea unor planuri de viitor care vor duce la prosperare și dezvoltare.

IGOR CORMAN, director SE ”Bordnetze” SRL: Dacă vorbesc de orașul Orhei – avem o cooperare bună cu orașul. Bineînțeles noi suntem cel mai mare agent economic aici în regiune. Și din toate aceste taxe, impozite pe care noi le plătim în bugetul statului, bineînțeles că circa 30%, la rândul lor, sunt redistribuite în bugetul orașului. Sigur că în viitor, dacă acest proiect va continua cu succes, ne facem gânduri, planuri, poate poate să mai deschidem o astfel de locație nu prea departe, ca să fie și legătura logistică asigurată.

SE ”Bordnetze” SRL este unul dintre cei mai importanți producători de cablaje auto din Republica Moldova. Proiectul de investiții este implementat în cadrul Zonei Economice Libere (ZEL ) Bălți, subzona Orhei. Compania a fost înregistrată în decembrie 2015 și este o filială a “Sumitomo Electric Bordnetze SE”, care este un producător global în domeniul automotive.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

CNAS vine cu o precizare referitor la depunerea cererilor pentru reexaminarea pensiei

Casa Naţională de Asigurări Sociale vine cu o precizare referitor la depunerea cererilor pentru reexaminarea …