Știrea zilei

Prețurile în supermarketurile din Chișinău o iau razna? Manager: Nu e doamne ferește | VIDEO

În doar câteva zile, unele produse alimentare care se vând în supermarketuri din capitală s-au scumpit cu 10-20 de lei. Administratorii magazinelor se justifică și spun că de vină sunt furnizorii, care livrează produsele la un preț mai mare. Majorările au fost simțite cel mai bine de pensionarii și persoanele cu venituri modeste, care se plâng că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar.

În timp ce unii agenți economici și-au sistat activitatea și suportă pierderi din cauza pandemiei, alții au majorat prețurile pentru a obține un profit mai mare. În unul dintre marketurile din capitală, peste noapte, unele produse s-au scumpit cu aproape 20 de lei. Dacă acum patru zile, un kilogram de usturoi costa aproape 60 de lei, astăzi poate fi cumpărat cu 77 de lei și 99 de bani. Și prețul pentru lămâie s-a majorat în doar câteva zile de la 25, la 45 de lei pentru un kilogram. Și în alt magazin, timp de o săptămână, legumele s-au scumpit cu 2-3 lei. Pentru un kilogram de morcov sau sfeclă roșie trebuie să achiți aproape 8 lei. Pensionarii au simțit cel mai bine aceste majorări.

„Iată am luat fructe și sunt mai scumpe. Am luat o rodie, dacă era 5-6 lei, acum costă 10 lei și bănuți.”

„Chiar la fructe și legume, de care avem nevoie acuma sunt ridicate prețurile. Trebuia să țină cont de situația noastră, mai ales a pensionarilor, a oamenilor care au venituri mici.”

„Acesta e business, asta pot să vă spun.”

Unii locuitori ai capitalei sunt nemulțumiți de faptul că piața centrală a fost închisă, deoarece acolo prețurile erau mult mai mici.

„Am cumpărat ieri ceapă cu aproape 19 lei, din ele 30% sunt alterate, la piață poți să le alegi și e 5 lei kilogramul. La fel și cartofii, la piață cei mai buni costau 10 lei, dar în magazin sunt 18 lei.”

La rândul lor, administratorii magazinelor, dar și managerii, spun că nu au nicio vină.

ALA ZELENE, manager magazin: „Usturoiul 77 de lei – noi primim de la furnizor. Adaosul nu pot să vă spun care este, dar primim de la oficiul central, ni se eliberează prețurile și le punem. Dar făcând o comparație cu ce am avut și cu ce este, da poate puțin acolo este…, dar nu e doamne ferește.”

DIRECTOR MAGAZIN: „Creșterea prețurilor este determinată de prețurile majorate ale furnizorilor de la care cumpărăm produsele.”

Întrebați cine sunt cei care le livrează produsele, aceștia însă au refuzat să ne spună.

Pe fundalul crizei provocate de pandemie, președintele, Igor Dodon, a atenționat că agenții economici care vor majora prețurile produselor alimentare vor fi sancționați.

IGOR DODON președintele Republicii Moldova: „Nu sunt premize la această etapă de majorare a prețurilor. Opriți această speculație. În caz contrar, în cadrul regimului de urgență noi vom fi nevoiți să plafonăm prețurile.”

Deocamdată, autoritățile nu au anunțat dacă agenții economici vizați ar fi fost sancționați pentru majorarea prețurilor.

În timp ce majoritatea supermarketurilor au scumpit produsele, singura rețea de magazine sociale din țară reușește să țină prețurile sub control. Tarifele au rămas aceleași pentru toate categoriile de produse. Hrișca, orezul, pastele făinoase și făina, toate sunt la prețuri mici și accesibile pentru persoanele vulnerabile. La fel, aici poți găsi și pâine la prețul de doar doi lei bucata. Ideea magazinelor sociale aparține președintelui Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. Inițial, acestea au fost deschise în Orhei, ulterior, rețeaua a fost extinsă în toată țara.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …