Știrea zilei

Prețuri pipărate înainte de școală | VIDEO

Forfotă mare în piețe și la iarmaroacele școlare din capitală. Elevii împreună cu părinții se pregătesc de noul an școlar. Astfel, dacă școlarii se înnoiesc și își îmbogățesc garderoba, părinții își golesc buzunarele deoarece, în acest an prețurile au cam crescut, spun ei.  

Sute de elevi însoțiți de părinții lor au invadat  târgurile școlare deschise în capitală. Printre ei soții Botnaru, împreună cu cei trei copii ai lor. Prețurile cresc ca pe drojdie de la o zi la alta, dar nu și salariile pe care le oferă statul, spun aceștia. Chiar și așa, pentru cei doi copii care frecventează școala au pus deoparte 12.000 de lei, nu știu însă dacă suma le va acoperi  cheltuielile.

SVETLANA BOTNARU, locuitoare a capitalei: „Dacă un bugetar are 3-4-5 mii de lei, venim și cumpărăm câte un ghiozdan și atât. Un ghiozdan costă 600-700 lei, mai punem rechizite în el și ajungem la 1.000 lei și noi, la trei copii, vă închipuiți că tot salariu meu a plecat pe ghiozdane și rechizite, dar în rest? Încălțăminte, haine și tot ce este necesar nemaivorbind de hrană,  medicamente și altele.”

Din cauza prețurilor mari și pentru că au vrut să le ofere copiilor săi tot de ce are nevoie  un elev, au înlocuit vacanța de vară cu munca peste hotare.

VALERIU BOTNARU, locuitor al capitalei: „Pentru asta am fost nevoiți să ne luăm concediu și să nu plecăm la odihnă, dar să  plecăm la muncă peste hotare. Am muncit special ca să îmbrăcăm copii de școală.”

De cealaltă parte, comercianții spun că în acest an prețurile nu s-au schimbat, comparativ cu anii precedenți, iar părinții doar pentru rechizite ajung să scoată din buzunare și  peste 700 de lei per copil.

„Un caiet costă 0,75 de bani, este cel mai ieftin, de 48 de file costă 3.75 lei, un pix ajunge de la 1 leu până la  5-6, depinde de calitatea pixului. Penare avem de la 25  lei până la 120 de lei. Ca și anul trecut. Nu s-au ridicat, nu.”

Cumpărătorii, însă, îi contrazic pe comercianți.

„Prețurile sunt cam exagerate. Este costisitor.”

Inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor îndeamnă populația ca în cazul  în care procură produse neconforme, să țină cont de unele aspecte.

NICOLAE OLĂRAȘU,  inspector principal al Direcției control produse: „Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței recomandă consumatorilor să achiziționeze rechizite școlare și haine din locuri special amenajate, să verifice etichetele de însoțire, inclusiv termenul de valabilitate.”

În acest an, elevii din Republica Moldova vor începe anul de studii pe data de 2  septembrie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 12 persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19, iar alte 295 de persoane au fost testate pozitiv la coronavirus | VIDEO

Încă 12 persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19 în ultimele 24 de ore. Este …