Știrea zilei

Președintele interimar al CSM face apel către puterea executivă și cea legislativă | VIDEO update

Consiliului Superior al Magistraturii face apel către președintele parlamentului Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu, dar și către șeful statului, Igor Dodon, pentru a avea o discuție referitor la deblocarea situației de la CSM. Membrii Consiliului spun că problema blocajului din instituție nu este din cauza sistemului judecătoresc, ci a puterii executive și legislative.

Președintele interimar al CSM a declarat că blocajul existent din instituție trebuie să fie urgent lichidat, deoarece sunt proiecte importante care nu pot fi aprobate din cauza că la ședințe nu se prezintă reprezentanții Parlamentului și ministrul Justiției, Fadei Nagacevshi, care a lipsit deja la patru întruniri ale Consiliului. Totodată, membrii CSM propun o soluție pentru depășirea blocajului.

PETRU MORARU, membru CSM: În caz dacă domnul ministru al Justiției, domnul Nagacevschi marți nu se prezintă la ședință blocajul poate fi lichidat în felul următor: în mod de urgență Parlamentul numește doi membri și noi putem să activăm.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață consideră că pentru ca CSM-ul să poată activa în regim normal, deja este nevoie de implicarea șefului statului, dar și de ajutorul Zinaidei Greceanîi și al lui Ion Chicu.

DOREL MUSTEAȚĂ, președinte interimar al CSM: Sperăm că persoanele nominalizate o să dea curs invitației și o să-i avem ca oaspeți.

Cât privește invitația pe care a făcut-o Nagacevschi CSM-ului, de a participa la o discuție cu privire la problemele actuale ale puterii judecătorești, Dorel Musteață spune că nu va merge la Minister, deoarece problemele din justiție trebuie rezolvate la CSM.

DOREL MUSTEAȚĂ, președinte interimar al CSM: Îi solicităm ministrului să se prezinte pe data de 10 la ședința CSM-ului și în cadrul ședinței, transparent o să ne expunem fiecare părerea.

Totodată, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, a declarat că judecătorul CSM, Oleg Sternioală nu și-a depus cererea de demisie, așa cum a declarat anterior ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Am încercat să aflăm dacă șeful statului va da curs invitației de a merge la CSM pentru discuții, serviciul de presă al președinției, Carmena Sterpu a declarat însă că nu comentează acest subiect deocamdată.

Nici președintele parlamentului Zinaida Greceanîi nu a dorit să vorbească la acest subiect. Serviciul de presă al Guvernului și premierul Ion Chicu nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi un răspuns. Următoarea ședință a CSM urmează să aibă loc la data de 10 decembrie. Nu cunoaștem dacă de această dată, ministrul Justiției va fi prezent la ședință, deoarece nu a răspuns la apelurile noastre.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Focuri de armă în toiul nopții în capitală

În noaptea de 22 mai în jurul orei 02.00, angajații Inspectoratului General de Carabinieri, fiind …