Știrea zilei

Președintele CSM ar putea fi ales din rândul profesorilor de drept titulari

Un proiect de lege ajuns pe masa deputaților propune alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii inclusiv din rândul profesorilor de drept titulari. Proiectul vine din partea președintelui Igor Dodon și a fost prezentat, vineri, în fața deputaților. Opoziția a criticat proiectul, opinând că se încearcă schimbarea regulilor jucului în timpul jocului. Votarea n-a mai avut loc, întrucât în sală nu s-a înregistrat suficient cvorum, iar ședința s-a încheiat.

Proiectul a fost prezentat de la tribuna Parlamentului de secretara generală adjunctă a Președinției, Cristina Botnariuc. Aceasta a făcut referire la o serie de recomandări ale Comisiei de la Veneția, care ar fi dus la întocmirea acestui proiect.

În document se sugerează că președintele CSM ar trebui ales nu doar din rândul judecătorilor, iar limitarea „ar fi un pas regretabil”.

Captură din proiectul de lege propus de Igor Dodon

S„Sună frumos acest proiect când se face referire la comisia de la Veneția, când de fapt acest aviz s-a dat la alt proiect. Aici se propune ca din rândul  profesorilor de drept titulari să poată fi ales viitorul președinte CSM. Să nu fie cumva așa încât anume cine trebuie să fie ales președinte CSM”, a opinat deputatul Pro Moldova, Sergiu Sîrbu. „Cer ca acest proiect să fie aplicat doar pentru actualul mandat CSM. Vreau să fie clar că cer acest lucru ca această lege să nu fie votată pentr un un om anume”, a mai spus Sîrbu.

„Dacă respectăm avizele Comisie de la Veneția, acestea trebuie respectate în totalitate, nu numai două alianete din patru. Două respectăm, iar în două scuipăm. Haideți să fim oameni serioși”, a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

„Președintele e sigur că în CSM nu vor mai fi interese corporatiste și se va asigura un exercițiu democratic în alegerea președintelui, fără a fi favorizată o castă”, a răspuns reprezentanta Președinției.

Într-un final, Litvinenco a cerut renumărarea deputaților în plen. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a dispus o pauză tehnică de 15 minute, iar la finalul acesteia a dispus încheierea ședinței, fără ca proiectul să mai fie votat.


De menționat că 18 persoane candidează la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea profesorilor de drept titulari. Printre ei se numără Nicolae Osmochescu, fost judecător la Curtea Constituțională, Sergiu Băieșu – fost candidat la funcția de judecător al CCM, membru al comisiei de concurs pentru selectarea procurorului general; Victor Popa – fost judecător al Curții Costituționale.

Precizăm că potrivit proiectului de lege cu privire la CSM, cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari vor fi numiţi de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului.

Alți șapte membri din rândul judecătorilor, inclusiv, şapte membri supleanţi, vor fi aleşi prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, după cum urmează – patru din judecătorii, doi din curţile de apel şi unul din Curtea Supremă de Justiţie.

agora.md

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Igor Dodon raportează despre dinamica pozitivă a răspândirii coronavirusului, iar experții spun că situația se agravează | VIDEO

După ce a stat 72 de ore în carantină, Igor Dodon își reia activitățile curente. …