23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

Prea multă siguranță în trafic nu există! Operațiunea ”Pietonul” a luat start la Orhei | VIDEO

Prea multă siguranță în trafic nu există! Operațiunea ”Pietonul” lansată la nivel național a luat start la Orhei. Cetățenii au fost informați despre regulile pe care trebuie să le respecte ca să nu ajungă sub roțile mașinilor. Oamenii legii spun că scopul operațiunii este disciplinarea participanților la trafic pentru a fi evitate incidentele nefericite.

”Pietonul are dreptul…”, ”Pietonul este obligat…”- regulamentul circulației rutiere este mai degrabă confuz și plicticos pentru unii oamenii, în consecință nu toți își dau silința să îl cunoască. Iar atunci când setul de reguli este explicat inspectorul de poliție – totul devine mai simplu de înțeles. Lilian Stegărescu este tatăl a doi fii, iar în timpul liber îi învață compartamentul corect în trafic, iar aceștia la rândul lor prin propriul exemplu transmit informațiile colegilor din Orhei.

LILIAN STEGĂRESCU, ofițer, Inspectoratul de Poliție Orhei: Dacă noi vedem elevii sau alți pietoni care trec partea carosabilă neregulamentar, în primul rând îi atenționăm, le explicăm cum ar fi corect să traverseze partea carosabilă și respectiv deja cei pasibili de partea contravențională sunt amendați.”

Într-adevăr, cei care ignoră indicațiile polițistului se vor alege cu o amendă de la 300 la 450 de lei. În această zi o atenție deosebită li s-a acordat pietonilor din preajma instituțiilor de învățământ. Oamenii sunt de părere că e mai util să le mai fie amintite regulile, decât să se lupte cu lipsa cunoașterii lor.

”Este foarte folositor, suntem mulțumiți de operațiune. Noi avem cop ii și ne pasă de ei.”

”Părerea mea este că e foarte binevenită operațiunea. Mai ales pentru copii e minunat.”

”Bineînțeles că e util. Copiii aleargă dintr-o parte într-alta, fac abstracție de la reguli, nu urmăresc semafoarele, așa că eu cred că e bine.”

Operațiunea ”Pietonul” se va deșfășura până în data de 20 februarie. Oamenii legii speră ca această campanie să dea rezultate.

IRINA BURDUJAN, ofițer de presă, Inspectoratul de Poliție Orhei:  ” Noi ne dorim să ajungem la conștiința cetățenilor cu faptul că atunci când se angajează să traverseze o trecere pietonală – trebuie să se asigure, iar dacă nu o fac – își expun propria viață pericolului, dar și a șoferilor care conduc unitatea de transport.”

Operațiuni speciale, raiduri, campanii de informare și indispensabila modernizare a infrastructurii rutiere cu suportul autorităților locale demonstrează că Orhei este unul dintre cele mai sigure orașe ale Moldovei. Aici există treceri de pietori cu iluminare roșie specială, marcaje rutiere de calitate, care se înnoiesc de câteva ori pe an. Iar anul trecut în Orhei au fost instalate semafoare inteligente, care, spun polițiștii, nu doar permit reglarea traficului ci și asigură siguranța conducătorilor auto și pietonilor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Șofer din Chișinău, filmat cum voia să calce un pieton | VIDEO

O mașină a fost surprinsă cum încearca intenționat să lovească un pieton pe o stradă …