Știrea zilei

Poți salva vieți! Medicii îndeamnă persoanele tratate de Covid-19 să devină donatori | VIDEO

Bărbații care s-au vindecat de COVID-19 pot dona plasmă sanguină, salvând, astfel, alți pacienți diagnosticați cu noul coronavirus. Puțini sunt însă cei care decid să devină donatori. Până acum, doar 20 de persoane au dat curs inițiativei autorităților din sănătate și au decis să contribuie la tratamentul celor infectați cu virusul ucigaș. Responsabilii de la Ministerul Sănătății nu dețin date care ar indica câți dintre pacienții vindecați ar putea deveni donatori. Între timp, pe rețelele de socializare apar tot mai multe postări în care cei vindecați sunt îndemnați să doneze plasmă.

Au trecut aproape două luni de la anunțarea pandemiei de coronavirus, însă specialiștii nu au găsit, deocamdată, un vaccin împotriva COVID-19. Singura speranță a persoanelor infectate rămâne plasma, donată de cei care au învins boala.

SVETLANA CEBOTARI, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui: Plasma persoanelor care s-au tratat totalmente de COVID conține anticorpi COVID-19 și este considerată la nivel internațional ca un remediu ce ajută la buna însănătoșire a altor pacienți, în deosebi, a pacienților care suferă de forme grave și extrem de grave.

Totuși, donatorii trebuie să întrunească anumite condiții, cum ar fi: persoane de gen masculin cu vârsta între 18 și 60 de ani, care au suportat infecția cu virusul COVID-19 și nu suferă de alte boli cronice. De asemenea, aceștia pot dona plasmă doar după 14 zile din momementul însănătoșirii complete.

SVETLANA CEBOTARI, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui:  Plasma covalescentă recoltată de la donatorii bărbați asigură totalmente siguranța. Pe parcursul ultimilor două săptămâni, de când am început, au fost deja 20 de donatori.

Potrivit Svetlanei Cebotari, numărul donatorilor este mic, deoarece procedura de colectare a plasmei a început abia acum două săptămâni. Unul dintre pacienții care s-a vindecat de coronavirus este Iaroslav Dogot, din orășelul Cricova. La ai săi 42 de ani, bărbatul pentru prima oară a donat sânge.

IALOSLAV DOGOT, donator TRADUS:  Am avut o formă ușoară de coronavirus. Din spusele medicilor, aș fi putut trata infecția și acasă, fiind izolat. Vreau să fac un apel – oamenii trebuie ajutați, veniți și donați sânge!

În prezent, peste 230 de persoane infectate cu virusul COVID-19 să află în stare gravă, iar plasma sanguină le-ar da o șansă să se vindece. Am încercat să aflăm de la Ministerul Sănătății câte persoane, care au reușit să se facă bine după contaminare, ar putea deveni donatori. Reprezentanții instituției ne-au declarat însă că nu dispun de asemenea date.

CRISTINA STRATULAT, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății donator TRADUS: Există oameni recuperați, dar nimeni nu îi obligă la nimic. Toată lumea vrea să vină în mod voluntar și să doneze plasmă. Pot spune că Ministerul Sănătății nu deține aceste informații, deoarece inițial nu ne-am propus să facem o astfel de analiză.

Precizăm că, până în prezent, aproximativ 1200 de persoane s-au tratat de COVID-19. Între timp, pe rețelele de socializare apar tot mai multe postări în adresa celor care s-au însănătoșit, cu rugămintea să doneze plasmă pentru bolnavii de coronavirus, numărul cărora crește pe zi ce trece.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …