Știrea zilei

Poliția bate un semnal de alarmă. În numai trei zile, 13 copii ar fi fugit de acasă | VIDEO

Poliţia atenţionează cetăţenii să-şi supravegheze minorii. Semnalul de alarmă vine în contextul în care, în perioada 25-28 noiembrie curent, au fost înregistrate 13 cazuri în care minorii au părăsit domiciliul sau serviciul social de protecţie.

Dintre aceştia, opt copii au fost depistaţi de poliţişti, aflându-se în afara oricărui pericol. Pe ceilalţi patru adolescenţi, subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei îi caută încă. Potrivit datelor statistice prezentate de poliție, doar în primele zece luni ale acestui an, 740 de cop ii au abandonat domiciliul sau serviciul social de protecție, dintre care 534 minori au plecat din propria familie, iar 206 au abandonat instituțiile de plasament.

Printre principalele motive pentru care copiii abandonează locul de trai sunt: lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară sau conflictele din familie, dar și plecarea părinţilor la muncă în străinătate.

Pentru a evita dispariţia copilului, poliția recomandă: să supravegheaţi în permanenţă copilul; învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă; explicaţi-i, pe înţelesul lui, cu exemple concrete, că nu este bine să vorbească cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni; în niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia; indiferent de pretext, asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa unde locuieşte.

În cazul în care copilul Dvs a dispărut păstrează-vă calmul și anunță în cel mai scurt poliția. Sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din terenAveți grijă de copiii dumneavoastră! (video politie , strazi oameni)

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alegătorii din Călineşti vor fi chemaţi din nou la urne

Curtea Supremă de Justiţie a menținut decizia Curţii de Apel Bălţi prin care a fost …