Știrea zilei

PG verifică legalitatea interceptărilor dispuse în perioada 2017–2019 | VIDEO

Procuratura a pornit 3 procese penale pe cazul interceptărilor făcute de SIS. Investigaţiile au demarat ca urmare a autosesizării din presă privind interceptarea, în perioada anilor 2017–2019, a mai multor politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi altor persoane publice, acestea fiind suspectate de organizarea şi conducerea unor dezordini în masă.

Potrivit procurorilor, au fost constatate mai multe omisiuni de ordin procesual în activitatea agenţilor publici. Acestea au dus la implicarea în drepturile cetăţenilor, în dreptul la viaţa personală şi de familie. Astfel, au fost culese informaţii, cu utilizarea mijloacelor speciale de interceptare şi urmăririi vizuale, și a fost dispusă înregistrarea şi examinarea faptelor presupus ilicite.

Pornind de la dezideratele principiilor constituţionale care garantează dreptul la viață privată și care interzic culegerea, păstrarea şi folosirea în mod arbitrar a informaţiei despre viaţa privată a persoanelor, Procuratura Generală, în cadrul a trei procese penale, supune verificării legalitatea, temeinicia şi oportunitatea dispunerii, efectuării măsurilor speciale de investigaţii în cazurile expuse şi urmează să decidă asupra acţiunilor persoanelor responsabile, sub aspect penal. Amintim că noul şef al SIS, Alexandr Esaulenco, a declarat în cadrul audierilor făcute de Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică că toate interceptările telefonice făcute în diverse anchete din 2010 şi până în prezent au fost legale.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

A prevenit o tragedie. Un șofer a împiedicat un motociclist beat criță să conducă și a chemat poliția

Un motociclist în stare de ebrietate a fost oprit de un alt șofer să mai …