Știrea zilei

PG s-a autosesizat pe marginea acuzațiilor în care e vizat Viorel Morari

Procuratura Generală s-a autosesizat ca urmare a apariției în spațiul public a unei scrisori anonime în care șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este acuzat de abuz de putere și îmbogățire ilicită. „Noi nu avem oameni față de care să nu inițiem controale”, a declarat procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința Consiliului Superior al Procurorilor, scrie agora.md.

„Noi nu am primit o informație pe cale oficială. Am văzut dimineață în presă și ne autosesizăm. Vom verifica faptele. Încă nu a fost inițiată o anchetă internă. Vom avea discuții pe parcursul acestei zile. Verificăm și pe urmă vom vedea. Orice persoană care a încălcat legea trebuie să fie trasă la răspundere, inclusiv eu. Noi nu avem oameni față de care să nu inițiem controale”, a declarat procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Ieri, în presă a apărut o scrisoare anonimă în care șefului de la Anticorupție este acuzat de abuz de putere și îmbogățire ilicită. În replică, Viorel Morari a respins acuzațiile, calificându-le drept intenții de intimidare, ce „apar când Procuratura Anticorupție nu are astâmpăr și merge cu efectuarea investigațiilor pe care toată societatea le așteaptă”.

Amintim că în primăvara acestui an a mai avut loc un episod similar, când scrisori anonime cu texte acuzatorii în adresa lui Viorel Morari au fost expediate presei. Acestea conțineau informații precum că Morari ar fi fost implicat într-o schemă de deposedare de bunuri și bani a unui om de afaceri. Acuzațiile se refereau în special la dosarul omului de afaceri Andrei Tranga, proprietarul rețelei de restaurante „Andy’s Pizza” și „La Plăcinte”.

La începutul lunii mai, Viorel Morari și-a dat demisia. După săptămâni bune de tăcere, Morari a spart gheața și a spus de ce a demisionat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA). A invocat trei motive: imaginea instituției, obiectivitatea anchetei și aspectele de ordin personal.

În iunie Morari a anunțat că ar fi fost urmărit. Ulterior, SIS a negat acestă afirmație. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a semnalat abaterile printr-o sesizare adresată procurorului general, Eduard Harunjen.

La 17 septembrie 2019, Viorel Morari a fost reinstalat în funcția în care s-a aflat din aprilie 2016, când a câștigat concursul.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Exclusiv: Detalii tulburătoare, povestite de moldoveni stabiliți în Italia | VIDEO

Oameni panicați, izolați în case, rafturi goale prin magazine și criză de măști în farmacii. …