Știrea zilei

Petru Jardan consideră că CCA ar ataca libertatea presei și cere ca problema să fie discutată în Parlament. Reacția instituției acuzate | VIDEO

Deputatul Partidului „ȘOR” Petru Jardan cere convocarea de urgență a Comisiei parlamentare pentru mass-media, pentru a pune în discuție amenințările la adresa independenței și libertății mass-media. Solicitarea vine în contextul deciziei de ieri a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care impune noi cerințe de reflectare a situației legată de coronavirus, dar și pe fundalul avertizărilor lansate recent de Igor Dodon în adresa jurnaliștilor. Preşedintele Comisiei de profil Adrian Lebedinschi ne-a declarat că va decide dacă este necesară convocarea unei ședințe, după examinarea solicitării lui Jardan. adresa jurnaliștilor. Preşedintele Comisiei de profil Adrian Lebedinschi ne-a declarat că va decide dacă este necesară convocarea unei ședințe, după examinarea solicitării lui Jardan.

Deputatul Petru Jardan a semnat o solicitare în care își exprimă îngrijorarea față de ultimele evenimente și decizii care, în opinia sa,ar pune în pericol libertatea presei.Parlamentarul se referă la hotărâre de miercuri a Consiliului Coordonator al Audiovizualului prin care au fost instituite reguli noi în reflectarea subiectelor legate de coronavirus. Instituția a stabilit că presa trebuie să prezinte punctul de vedere al autorităților publice competente, iar jurnaliștii să se abțină de la comentariile proprii, să evite „senzaționalul” și să combată știrile false.

„Constat cu îngrijorare că Republica Moldova se îndreaptă cu viteză spre un regim autoritar, dictatorial, iar unul dintre primii pași este instituirea cenzurii de stat”  a menționat pe Facebook deputatul Petru Jardan, care este și secretar al Comisiei pentru pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

„Constat cu îngrijorare că Republica Moldova se îndreaptă cu viteză spre un regim autoritar, dictatorial, iar unul dintre primii pași este instituirea cenzurii de stat”.

Petru Jardan este de părere că în discuțiile pe acest subiect trebuie să se implice inclusiv reprezentanții societății civile și experții din domeniu, care să vină cu soluții pentru asigurarea independenței presei. De cealaltă parte, conducerea CCA susține că dispoziția emisă nu prevede nimic ieșit din comun.

DRAGOŞ VICOL, preşedintele CCA: Această hotărâre spune că trebuie reflectate neîntîrziat toate deciziile care sunt luate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale. Cam cum lucrul acesta instituie cenzura? În această dispoziţie este scris că în această perioadă, îndeosebi, trebuie să fie verificate sursele legale directe sau indirecte de subiectul coronavirus. Să se respecte regulile deontologice, să se acorde o atenţie specială fiecărui mesaj diseminat.

În solicitarea sa, Pentru Jardan s-a referit și la avertizările președintelui Igor Dodon la adresa instituțiilor, precum că riscă amenzi și dosare penale dacă vor difuza știri false. Jardan consideră că în acest caz ar fi vorba de știrile care nu convin guvernării. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Carmena Sterpu, ne-a declarat că nu comentează solicitarea lui Jardan. Într-o emisiune televizată șeful statului s-a referit la hotărârea CCA și a spus că este nejustificată și trebuie revizuită.

Anterior, şi președintele PAS, Maia Sandu, a scris pe o reţea de socializare că dispoziția CCA de a institui cenzura în toate televiziunile din țară este ilegală şi sfidătoare. Potrivit ei, libertatea gândirii, a opiniei și cea de exprimare sunt elemente care nici pe timp de urgență, asediu sau război nu pot fi limitate.

Amintim că imediat după declarația făcută de Igor Dodon în ceea ce privește știrile false, Serviciul de Informații și Securitate a blocat peste 50 de site-uri care au distribuit fake-news-uri legate de pandemia de COVID19.

Partidul Acțiune și Solidaritate cere ca președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol, să fie cercetat penal pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Formaţiunea a anunţat că a depus o sesizare la Procuratura Generală, după ce Vicol a semnat o dispoziție prin care a impus mai multe interdicții instituțiilor media, care abordează subiectul epidemiei de coronavirus. Contactaţi de postul nostru de televiziune, reprezentanţii Procuraturii au declarat că, deocamdată, nu au recepţionat sesizarea. Dragoș Vicol însă, ne-a spus că rufuză să comenteze acțiunile celor de la PAS.

Totodată, el a menționat că este gata să-și revizuiască decizia doar dacă cei care îl critică vor fi mai convingători și vor aduce argumente serioase în acest sens și nu doar declarații politice.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cifre îngrijorătoare în România: 698 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Este cel mai grav bilanț de la debutul pandemiei

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în …