Știrea zilei

Petiție semnată de mii de oameni pentru judecarea preotului Ghenadie Valuță | VIDEO

17 mii de persoane au semnat o petiție în care cer ca preotul Ghenadie Valuță să fie judecat și să i se ia dreptul de a sluji în biserică. Asta după ce preotul a fost filmat duminică cum a legat un câine de portbagajul mașinii și la târât câțiva kilometri.

Contactat de postul nostru de televiziune, preotul ne-a spus că este la curent cu această petiție, însă el nu se consideră vinovat. Totodată, slujitorul bisericii ne-a spus că singurul lucru pe care îl regretă este modul în care a transportat animalul.

GHENADIE VĂLUȚĂ: „Mă voi strădui să fac față cu fluxul de argumente care sunt. Pur și simplu aici este o campanie a Apărătorului Câinelui care(nu vă supărați vă spun pe de-a dreptul) au răsturnat lucrurile într-un mod rășesc. Eu am să încerc să lupt cu campania aceasta, fiindcă ei, din contul acestei campanii, își au bucata lor de pâine. Nu vă supărați, dar oare nu vă pare inuman faptul că pentru un copil care a murit de rabie, mușcat de un câine, din cauza acestor epidemii a câinilor nestăpâniți nu s-a convocat această petiție, nu se fac petiții pentru aceasta. Dar uitați-vă în cazul respectiv atât este extinsă mediatizarea și petiția.”

Ghenadie Văluţă a recunoscut că a procedat şi trecut aşa, şi că animalele ajungeau la o fabrică de mezeluri din apropiere, unde erau adăposți și hrăniți de paznici.

Asociația obștească pentru Protecția Animalelor fără Adăpost ALGA a depus o plângere la Poliție şi la Mitropolia Moldovei. Iar unii deputați au sesizat Procuratura și au solicitat organelor competente inițierea unei investigații pe marginea acestui caz. Deocamdată, doar Poliţia a reacţionat, pornind un dosar contravențional pe numele lui Văluţa, care riscă o amendă de până la 1200 lei.

Totodată, jurnalistul Dorin Scobioală a lansat o petiţie online în care se cere tragerea la răspundere a diaconului Ghenadie Văluţa, privarea de libertate pe 3 ani și lipsirea pe viață de dreptul de a mai sluji în biserici. Mii de persoane au semnat deja această petiţie.

Contactați de postul nostru de televiziune, Mitropolia nu ne-a răspuns la telefon pentru a afla dacă a fost decisă pedeapsa preotului și care va fi aceasta.

Preotul Ghenadie Văluță s-a făcut inițial cunoscut în R. Moldova prin incitări la ură, împotriva persoanelor LGBT.

Totodată, la începutul lunii iulie, Ghenadie Văluță a fost obligat de Curtea Supremă de Justiţie să-și ceară scuze public de la reprezentanții comunității LGBT și să achite 12 mii de lei sub formă de prejudiciu moral, inclusiv cheltuieli de judecată.

Văluță a fost găsit vinovat de instigare la discriminare pe criteriul orientare sexuală și convingeri, deoarece a stropit-o cu agheasmă pe o activistă LBGT.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 151 de persoane s-au infectat cu COVID-19. Bilanțul deceselor ajunge la 233

Încă 151 de noi cazuri de coronavirus au fost înregistrate astăzi, după procesarea a 1.267 …