Știrea zilei

Peste 10.000 de protestatari au adoptat o declarație în care critică derapajele antidemocratice ale regimului Dodon și cer demisia in corpore a membrilor CEC

Republica Moldova riscă să se transforme într-un regim dictatorial fără precedent în istoria modernă a țării, se arată într-o declarație prezentată în fața a peste 10.000 de cetățeni, care au protestat la Curtea de Apel Chișinău, unde este examinată cererea Comisiei Electorale Centrale (CEC) în care, fiind invocate pretinse abateri de legislației electorale, se cere eliminarea lui Vitalie Balinschi, candidatul Partidului „ȘOR”, din campania electorală pentru alegerile parlamentare noi din Hâncești, scrie partidulsor.md.

„Partidul Socialiștilor de la guvernare, în frunte cu președintele Igor Dodon, a preluat controlul asupra tuturor instituțiilor statului, începând de la Parlament și Guvern și terminând cu structurile de forță și organele de justiție”, se arată în declarație.

Potrivit declarației cetățenilor, singura preocupare a lui Igor Dodon este să-și asigure din nou fotoliul prezidențial, iar în acest scop „a lansat o campanie dură de suprimare și hărțuire a oponenților politici, și de terorizare a propriilor cetățeni, așa cum s-a întâmplat în mai multe localități din Hâncești”.

Cetățenii îl acuză pe Dodon că a trecut „la acțiuni radicale, specifice unui regim dictatorial”, iar în acest scop a efectuat presiuni asupra instituțiilor statului, inclusiv a CEC, instituție care trebuie să asigure un proces electoral liber și corect.

Cetățenii au prezentat mai multe revendicări.

Printre acestea se numără stoparea imediată a presiunilor guvernării îndreptate împotriva cetățenilor și a opoziției politice; abținerea de la tentativele de subordonare a instituțiilor statului; desfășurarea alegerilor din Hâncești în conformitate cu principiile democratice, dar și demisia in corpore a membrilor CEC pentru că „încălcat principiile independenței și imparțialității propriei instituții”.

Manifestații cer societății civile și organizațiilor internaționale să monitorizeze atent campania electorală de la Hâncești, precum și a proceselor politice din Republica Moldova, în general; să semnaleze orice abateri de la principiile și normele democratice. Semnatarii declarației susțin că în cazul neîndeplinirii revendicărilor își asumă dreptul de a organiza ample acțiuni de protest în toată țara.

Curtea de Apel Chișinău examinează, marți, cererea CEC privind anularea înregistrării în campanie a lui Vitalie Balinschi. Partidul „ȘOR”, dar și observatorii politici califică decizia drept una politică, luată la comanda guvernării.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

România va examina cazul retragerii cetățeniei române a premierului Chicu

Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va examina plângerea depusă de deputatul român, Constantin Codreanu, privind …