Știrea zilei

Pe urmele trecutului, în numele viitorului. Vestigiile muzeului de istorie din Orhei | VIDEO

La prima vedere, pare o casă micuță, dar sub acoperișul ei se ascund memorii de câteva secole de viață urbană. Este vorba de Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei, locul care găzduiește colecții unice de monede și cărți antice, dar și o expoziție dedicată cercetării istorico-arheologice a teritoriului întregii regiuni. Întreaga istorie a edificiului și despre miile de exponate rare și antice pe care le găzduiește aflați din reportajul care urmează.

Fiecare cărămidă din edificiul de pe strada Renașterii Naționale 23, din Orhei, are istoria impregnată în ea. În prima jumătate a secolului XX, în această clădire a locuit arhitectul-șef al orașului Mircea Bengulescu. Este cel care a „născut” podurile de peste Răut și multe alte „perle” arhitecturale, printre care și actualul Muzeu de Istorie și Etnografie din Orhei.

ANDREI CALCEA, istoric: „Clădirea muzeului a apărut în anii 1928-1929 ai secolului XX. A fost clădirea arhitectului orașului și a județului nostru Mircea Bengulescu. El însuși a proiectat-o și tot el a construit-o. Cărămida și alte materiale de construcție au fost luate din cariera noastră urbană, materialele de construcție din Codrii noștri.”

Opera arhitecturală a lui Mircea Bengulescu găzduiește deja, de jumătate de secol, peste 22 de mii de exponate. Fiecare dintre acestea amintește nu doar de istoria Orheiului, fondatorii acestuia, cultura, dar și ne dezvăluie mai multe despre popoarele care au trăit anterior în acest oraș, care avea cândva statut de județ. Doar de la începutul acestui an, edificiul a fost vizitat de turiști din SUA, Israel, Polonia și Mare Britanie.

De regulă, oaspeții din străinătate sunt interesați mai mult de exponate rare și antice, cum sunt aceste monede. Câteva dintre ele au completat colecția Muzeului de Istorie și Etnografie din oraș, fiind descoperite în urma săpăturilor arheologice din Orheiul Vechi, dar și din oraș. Acestea sunt monede rusești și turcești. Printre monede au fost găsiți bani din argint și chiar platină.

ANDREI CALCEA, istoric: „Pentru prima dată în mulți ani, noi am transferat din colecțiile de arhivă cele mai valoroase articole cu care ne mândrim. Acestea sunt monede din anii 1562, 1777, 1820, anii ’30, anii ’95. Și începând cu anul 18 până în anul 45.”

Totuși, majoritatea exponatelor din muzeu sunt cărți vechi, obiecte de uz casnic și articole agricole. Aceasta este o țiglă de la fabrica de cărămidă. Fiecare ieșea de pe linie cu gravura „Orhei. Basarabia!” Țigla era utilizată nu doar în oraș, ci în toată Basarabia, ba chiar era expediată în România și chiar în Rusia țaristă.

Poarta care duce în curtea muzeului este, de asemenea, un exponat, care s-a păstrat încă de pe vremea arhitectului Bengulescu. Lucrarea forjată a fost realizată fără o singură sudură, iar potrivit lucrătorilor muzeului, aceasta va sluji încă mulți ani înainte. Același lucru însă nu-l putem spune și despre clădirea muzeului, care, literalmente „strigă” după ajutor și necesită o reparație urgentă. Cu această problemă conducerea municipalității s-a adresat conducerii țării.

PAVEL VERJANU, primarul municipiului Orhei: „Din păcate, politicul din Republica Moldova a ignorat doleanțele Partidului „ȘOR” în ceea ce ține de reparația muzeului, ceea ce ține de reparația așa numitei zemstva, de altfel, tot un monument arhitectural la municipiului Orhei.”

Autoritățile au apelat și la organizațiile internaționale, inclusiv UNESCO, cu solicitarea de a include aceste obiecte arhitecturale în lista patrimoniului. Până atunci însă, muzeul din Orhei rămâne a fi o comoară pentru amatorii de istorie, păstrând cu sfințenie în interiorul său tot din ce a fost construit orașul de odinioară, de-a lungul secolelor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cetățenii R. Moldova care vor reveni acasă pe cale aeriană sunt obligați să achite și prețul pentru testul COVID-19

Cetățenii R. Moldova care vor reveni acasă pe cale aeriană, prin intermediul curselor charter organizate …