Știrea zilei

Pe parcursul anului trecut, Igor Dodon a cheltuit peste 2.000.000 de lei deplasările de serviciu peste hotare | VIDEO

Pe parcursul anului trecut, șeful statului a cheltuit 2 milioane de lei pentru deplasările de serviciu peste hotarele țării. Datele au fost prezentate de către Curtea de Conturi, după ce reprezentanții instituției au examinat Raportul auditului Aparatului Președintelui.

Astfel, potrivit raportului, pentru deplasările de serviciu peste hotare în anul 2018, șefului statului i-au fost aprobate 2,3 milioane de lei, președintele însă nu a cheltuit toți banii – 300 de mii de lei rămânând neutilizați. În 2018, șeful statului, Igor Dodon a efectuat mai multe deplasări în Federația Rusă, Turcia, Armenia, Grecia, Franța, Marea Britanie, SUA, dar și Tadjikistan.

ION BULMAGA, șef Direcție în cadrul Direcției generale de audit:  În totalul cheltuielilor pentru deplasări de serviciu peste hotare, ponderea majoră revine cheltuielilor pentru deplasare ale funcționarilor publici – de circa 44,9%, urmate de cheltuielile consilierilor prezidențiali – 41,3% și cheltuielile unei persoane care deține funcție de demnitate publică de 13,8%.

În cadrul auditului au fost examinate și aspectele ce țin de reconstrucția clădirii Președinției Republicii Moldova. Auditorii au constatat că instituția prezidențială încă nu a fost dată în exploatare chiar dacă acest lucru ar fi fost posibil încă din luna iulie a acestui an.

VIOREL CHETRARU, vicepreședintele Curții de Conturi: Care este viziunea dumnevoastră asupra perspectivei finisării acestui proces?(musca) 27:05 – 27:19 Atunci când în una din cele mai importante autorități de la noi din țară lucrurile nu sunt aranjate conform cadrului legal – avem probleme.

CRISTINA BOTNARIUC, secretar general adjunct al aparatului președintelui: Vrem ca până la finele anului să dăm în exploatare și clădirea.

De asemenea, echipa de audit a constatat că deși lucrările de renovare a președinției au fost finisate, iar actele de primire-predare au fost transmise Aparatului Președintelui de către Agenția Turcă, până la finalizarea auditului de evidență contabilă nu era reflectată valoarea lucrărilor de reconstrucție, precum și valoarea altor lucrări.

PETRU ROTARU, membru Curții de Conturi: Aveți aprobată politica de contabilitate sau urmați să o aprobați pentru anul 2020 în contextul în care echipa noastră de audit a constatat că din 2016 nu a fost aprobată politica de contabilitate, dar nu au fost reflectate aspecte ce țin de compartimentul investițional?

ELENA PISTOL, șef Direcția Finanțe și Buget al Aparatului Președintelui: Politica de contabilitate a fost ajustată deja și a fost aprobată la data de 16 ianuarie 2019.

Amintim că renovarea edificiului Președinției a fost efectuată, la solicitarea lui Igor Dodon, de către Guvernul Turciei prin intermediul Agenției TIKA, care a suportat cheltuielile, inclusiv și cele pentru mobilier. Anterior, Igor Dodon a declarat că pentru reparația clădirii s-au cheltuit mai mult de 10 milioane de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

CNAS vine cu o precizare referitor la depunerea cererilor pentru reexaminarea pensiei

Casa Naţională de Asigurări Sociale vine cu o precizare referitor la depunerea cererilor pentru reexaminarea …