Știrea zilei

PDM și PSRM au creat majoritatea parlamentară. Au dat mâna și au sărutat steagul, în pofida restricțiilor medicilor | VIDEO

În plină pandemie de coronavirus, socialiștii și democrații și-au împărțit fotoliile în executiv și au creat o alianță majoritară în parlament. Noul acord este de fapt cel vechi pe care socialiștii l-au semnat cu Blocul ACUM. Andrian Candu a criticat foștii colegi de partid, declarând că în plină criză de sănătate ei vor funcții, catalogând alianța ca una virusată.

Și asta în pofida faptului că țara se confruntă cu o pandemie de coronavirus, iar deputații pare să fi ignorat cerințele medicilor și s-au adunat în număr mare pentru a-și pune semnăturile, iar când au ieșit la declarații nu au respectat distanța de cel puțin un metru unii de alții.

PAVEL FILIP deputat PDM: Noi ne-am gândit împreună dacă este cazul ca în această situație să facem acest lucru, să semnăm acest acord în această perioadă și vreau să vă spun că, dimpotrivă, Partidul Democrat a decis să semneze.

ZINAIDA GRECEANÎI președintele Parlamentului : Acest acord conține prevederile acordului politic semnat între Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM în anul 2019. 

Astfel, potrivit lui Pavel Filip, documentul prevede printre altele, asigurarea implementării Acordului de asociere cu UE, a Acordului de liber schimb, dar și o politică externă echilibrată. Noua coaliție de guvernare presupune și anumite remanieri în componența Guvernului. Așa cum s-a vehiculat anterior, cinci dintre portofoliile din cabinetul Chicu le-au revenit democraților.

Astfel, potrivit lui Pavel Filip, documentul prevede printre altele, asigurarea implementării Acordului de asociere cu UE, a Acordului de liber schimb, dar și o politică externă echilibrată. Noua coaliție de guvernare presupune și anumite remanieri în componența Guvernului. Așa cum s-a vehiculat anterior, cinci dintre portofoliile din cabinetul Chicu le-au revenit democraților. Pentru funcția de vicepremier pentru Reintegrare a fost propusă Cristina Lesnic, iar în locul ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi a fost numit Oleg Țulea.

Fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, dat afară din sistem de către Alianța PSRM-Blocul ACUM va conduce acum ministerul Apărării, iar Igor Șarov va fi ministrul Educației, Culturii și Cercetării. Totodată, democrații au preluat și ministerul Economiei care va fi condus de Serghei Răilean. Imediat după anunțarea noilor candidaturi, proaspeții miniștri au depus jurământul.

ALEXANDRU PÎNZARI, candidat propus la funcția de ministru al Apărării: Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova.

Se pare că noii miniștri desemnați nu se tem de pericolul coronaviruslui. Ei au sărutat unul după altul drapelul țării și au strâns mâna conducerii de vârf a țării. După învestirea noilor ministri, atât președintele Igor Dodon cât și premierului Ion Chicu au declarat că echipa guvernamentală are în față o misiune grea.

IGOR DODON, președinte: Avem de gestionat mai multe subiecte, mai multe provocări. În primul rând provocarea legată de această criză pandemică.

ION CHICU, prim-ministru: Eu sunt sigur că vom face față acestei provocări.

Alianța oficializată luni între socialiști și democrați a stârnit critici din partea foștilor colegi ai democraților. Astfel, liderul grupului PRO MOLDOVA, Adrian Candu a scris pe o rețea de socializare că această coaliția demonstrează că interesele PD-PSRM sunt mai presus decât cele ale oamenilor. „Țara și oamenii cu treaba lor, noi vrem functii. Este o coalișie virusată de la bun început, iar PDM și-a trădat electoratul.”, a scris Andrian Candu.

Amintim că, în noiembrie trecut socialiștii au rupt în bucăți acordul de colaborare ACUM-PSRM, iar mariajul s-a destrămat odată cu căderea Guvernului Sandu. În urmă cu câteva luni, Partidul Socialiștilor și democrații au început negocieri secrete privind crearea unei noi majorități parlamentare chiar dacă anterior aceștia au declarat că PSRM nui va face niciodată coaliție cu PDM.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …