Știrea zilei

PAS despre procurarea celor 100 de autobuze: Ion Ceban are interese personale în afacerea dată | VIDEO

Consilierii PAS din Consiliului Municipal Chișinău îl acuză pe primarul capitalei, Ion Ceban, de lipsă de transparență la procurarea celor 100 de autobuze din Belarus. Aleșii locali susțin că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege și solicită crearea unei comisii, formată din reprezentanți ai tuturor fracțiunilor, care să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea proiectului de hotărâre.

Consilierii PAS susţin că procurarea celor 100 de autobuze din Belarus de către municipalitate s-ar face cu abateri grave. Potrivit lor, nu a fost anunțată o licitație publică, iar costul final al proiectului nu este cunoscut.

ALEXANDRU TRUBCA, vicepreşedintele PAS în CMC: Pentru achiziționarea acestor autobuze se intenţionează contractarea unui credit comercial de 200 de milioane de lei de la o bancă privată din Moldova.

ROMAN COJUHARI, consilier PAS în CMC: Nu este prezentat sub nici o formă planul de contractare a creditului, mecanismul de contractare, ratele aferente, planul de returnare, dobânda anuală efectivă.

Aleşii municipali mai spun că proiectul de decizie privind procurarea autobuzelor nu a fost supus consultărilor publice, iar primarul Ion Ceban se grăbește cu achiziţia, fapt care crează impresia că ar avea interese personale.

ROMAN COJUHARI, consilier PAS în CMC : Primarul Ion Ceban îşi propune să se împrumute cu 200 de milioane de lei, însă, nu a binevoit să informeze cetățenii despre acest lucru. Primarul general are interes personal în afacerea dată şi nu doar politic.

Ion Ceban a negat acuzaţiile aduse de PAS şi spune că procedura de achiziție este.

Avem oferta de preţ cu 10 la sută mai ieftin faţă de ceea ce oferă în prezent piaţa de profil. Plus, avem un instrument de acoperire financiară oferit din partea belorusă, care ne oferă un avantaj enorm.) (BETA) Anterior, Ion Ceban a anunțat că intenționează să cumpere din Belarus 100 de autobuze, pentru a suplini transportul public din Chișinău. Potrivit proiectului, creditul va fi accesat pentru o perioadă de 5 ani, cu dobânda de 8 la sută în lei.

Proiectul privind procurarea celor 100 de autobuze a ajuns pe masa consilierilor și a fost discutat în ședința de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău, timp de trei ore. După dezbateri aprinse, aleșii locali nu au luat o decizie finală și au cerut ca documentul să fie trimis spre reexaminare. Singurul proiect pe care consilierii au ajuns la un consens este cel care prevede elaborarea şi actualizarea Planului Urbanistic General pentru municipiul Chișinău. Documentul a fost votat de consilierii socialişti, reprezentanții PUN, Forţa Noastră şi consilierii din Partidul „ŞOR”. Totuși, ședința nu a trecut fără incidente și certuri. În final, întreaga ordine de zi a fost transmisă spre examinare, iar aleșii locali s-au înțeles să reia discuțiile săptămâna viitoare într-o atmosferă de lucru.
00:00:00:0029.1 Клип «05 03 20 OFF CMC»

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Explozie în Capitală. O persoană a murit, cel puțin două au fost rănite

Astăzi , 7 iulie , într-o curte de locuit din sectorul Botanica al Capitalei a …