Știrea zilei

Partidul „ȘOR”: Se încearcă eliminarea lui Vitalie Balinschi din cursa electorală | VIDEO

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și președintele Igor Dodon fac tentative să-l excludă pe candidatul Partidului Politic „ȘOR”, Vitalie Balinschi, din cursa pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția 38 din Hîncești. Acuzațiile vin din partea deputaților Partidului „ȘOR”, care spun că în acest scop sunt utilizate inclusiv instituțiile statului, iar alegătorii sunt intimidați. În acest sens, parlamentarii au prezentat mai multe probe în cadrul unei conferințe de presă. Solicitată de postul nostru de televiziune, purtătorul de cuvânt al Președinției, Carmena Sterpu, nu a răspuns la telefon, iar deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a menționat că declarațiile membrilor fracțiunii partidului „ȘOR” sunt politice, făcute în contextul campaniei electorale.

Membrii Partidului „ȘOR” au prezentat mai multe probe privind încălcarea Codului electoral de către PSRM și candidatul formațiunii la funcția de deputat în circumscripția 38 din Hîncești. Potrivit lor, în satul Onești, primarul localității ar fi făcut campanie electorală în favoarea candidatului PSRM în cadrul unei întâlniri cu alegătorii și ar fi împărțit pliante. De asemenea, Ștefan Gațcan ar fi oferit consultanță medicală gratuită femeilor din localitate.

DENIS ULANOV , deputat Partidul Politic „ȘOR”: „Este o încălcare evidentă și grosolană care poate fi calificată drept încălcarea Codului Penal, anume articolul 181, mituirea alegătorilor, minimum.”

Deputatul a mai prezentat și un video prin care confirmă faptul că Ștefan Gațcan ar fi oferit servicii gratuite în timpul campaniei electorale.

„-Așa o consultație la Hîncești e 500 și ceva de lei, dar așa am venit aici gratis.”

Ne-am deplasat și noi la punctul medical din localitate, unde Gațcan consulta pacienții. Acesta a negat însă că acțiunile sale ar avea vreo legătură cu agitația electorală.

ȘTEFAN GAȚCAN, candidat PSRM, circumscripția 38: „Asta nu este ceva legat de pre electoral, dumneavoastră vedeți vreun placat pe care e scris că eu fac campanie electorală ? Nu.”

În cadrul aceleiași conferințe, membrii Partidului „ȘOR” au declarat că, în data de 26 februarie, angajați ai Procuraturii și polițiști au descins în mai multe localități din Hîncești intimidând localnicii, pentru a obține mărturii precum că oamenii care merg la „OrheiLand” sunt plătiți pentru asta.

Deputatul Denis Ulanov susține că descinderile au fost organizate în urma unei pretinse plângeri depuse de primarul satului Stolniceni, Sergiu Sîrbu:

„Partidul Politic „ȘOR” susține că deține informații că descinderea a fost organizată la comanda lui Igor Dodon, care încearcă astfel să prevină înfrângerea candidatului său la scrutin.”

Mai mulți oameni au confirmat faptul că au fost interogați de polițiști.

„Au adus azi două mașini de polițiști. Au cercetat pe fiecare în parte.”

„Ne-a luat lămurire, am zis că nu ne-au dat nici un ban. Am spus că dacă îmi dădeau bani mă duceam și încă odată, și a treia oară. Mie bani îmi trebuiesc, dar dacă nu au dat nimic. Eu am fost și m-am primblat, am luat nepoții, le-a plăcut, mă mai duc o dată.”

Mai mult, unii oameni ar fi fost interogați chiar în clădirea Primăriei Stolniceni. Întrebat despre acest lucru, primarul spune că nu este informat despre acest subiect.

SERGIU SÎRBU primarul localității Stolniceni: „Ca să dau concret un răspuns nu pot, pentru că trei zile, inclusiv și ziua de astăzi, am fost la Chișinău. Nu sunt la curent cu ceea ce s-a întâmplat.”

Solicitat de reporterul nostru, Procuratura din municipiul Hîncești, a spus că nu cunoaște nimic despre acest subiect, iar reprezentanții poliției nu au răspuns la telefon.

Tot în cadrul conferinței, candidatul Partidului „ȘOR” Vitalie Balinschi a reiterat faptul că desfășoară o campanie electorală corectă, bazată pe informarea alegătorilor și discuții în baza programului său electoral. El a făcut din nou apel către contracandidați săi să desfășoare o campanie corectă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Procuratura Generală: 16 reținuți printre care 4 polițiști – rezultatul celor 31 de percheziții în dosarul „Metalferos” | VIDEO

16 reținuți printre care 4 polițiști. Este rezultatul celor 31 de percheziții în dosarul „Metalferos”, …