Știrea zilei

Partidul „ȘOR” propune o strategie de reintegrare a cetățenilor reveniți în țară, deja testată la Orhei | VIDEO

Partidul Politic „ȘOR” cere măsuri urgente pentru crearea condițiilor pentru cetățenii moldoveni care decid să revină în Republica Moldova din cauza crizei cu care se vor confruntă țările în care muncesc. Deputatul formațiunii, Marina Tauber, a reiterat prevederile unei strategii elaborate de partid pentru concetățeni și a anunțat că în cel mai scurt timp, în localitățile administrate de reprezentanții Partidului „ȘOR” vor fi lansate măsuri concrete, de sprijin a moldovenilor care revin acasă. Contactat de noi, consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea a refuzat să comenteze acuzațiile Partidului „ȘOR”, sugerând deputaților să citească legea bugetului. Iar purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu nu a răspuns la telefon pentru o reacție.

Deputatul partidului ȘOR, Marina Tauber a menționat că în prezent practic întreaga Europa de Vest, unde se află sute de mii de concetățeni, se confruntă cu pandemia de coronavirus, după care va urma o criză economică. Aceasta îi va afecta pe mulți moldoveni care vor fi nevoiți să revină acasă.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputat: Ne putem aștepta la revenirea a zeci de mii de concetățeni. Guvernarea ne tot vorbește despre revenirea concetățenilor noștri acasă, dar nu a făcut nimic pentru a-i întâmpina. Ceea ce le oferă pentru moment este ajutorul de șomaj de 2700 de lei, în schimb îi obligă să-și procure poliță de asigurare care costă 4000 de lei.

Tauber, a amintit că Partidul „ȘOR” implementează la Orhei un program care stimulează revenirea concetățenilor acasă. Acesta prevede scutirea de taxe vamale la importul bunurilor personale și automobilelor și scutiri la achitarea impozitului pe venit pentru cei care își vor deschide o afacere. Deputatul s-a arătat sigur că statele din Europa de Vest vor fi gata să sprijine acest program în Moldova.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputat: Strategia aceasta care trebuie să devină strategie națională a fost deja testată la nivel local, în Orhei și ne-a adus mai multe succese și peste 500 de oameni reveniți.

În același context, deputatul Partidului Politic „ȘOR” a menționat că în loc să caute oportunități pentru scheme de corupție, guvernarea ar trebui să identifice soluții pentru a-i atrage acasă pe muncitorii sezonieri.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputat: Să nu aștepte Chicu să treacă pandemia și să umple țara cu imigranți din alte state ca să aibă forță de muncă. Cerem guvernului să nu ignore acești cetățeni ai noștri și să-și îndrepte atenția asupra acestei categorii de oameni.

Marina Tauber a declarat că Partidul Politic „ȘOR” nu va aștepta acțiunile autorităților, iar în localitățile conduse de reprezentanții săi, vor fi întreprinse acțiuni concrete pentru a-i ajuta pe concetățenii reveniți acasă. Una din priorități va fi crearea condițiilor pentru dezvoltarea afacerilor.

Anterior, premierul Chicu a declarat ca statul este gata să ajute moldovenii care vin de peste hotare și vor să-și deschidă o afacere, dar nu a spus cum anume. În Orhei, deputatul Ilan Șor a lansat un program cu măsuri de stimulare a întoarcerii locuitorilor din Orhei care au fost nevoiți să plece peste hotare. Datorită programului ”Moldova e casa mea”, până acum au revenit acasă 240 de familii, care munceau în străinătate.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Iurie Reniță spune cum a făcut rost de imaginile video în care se vede cum lui Igor Dodon i se oferă o sacoșă

Imaginile video cu discuția dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc au ajuns la deputatul Iurie …