Știrea zilei

Partidul „ȘOR” propune fortificarea statutului de medic și garantarea mai multor facilități angajaților din sănătate | VIDEO

Deputații Partidului Politic „ȘOR” propun fortificarea statutului de medic și garantarea mai multor facilități angajaților din sănătate. Parlamentarii au elaborat un proiect de lege în acest sens, care vine practic să egaleze statutul angajaților medicali cu cel al militarilor și polițiștilor. Deputații solicită înlesniri și beneficii sociale pentru doctorii, care sunt acum practic în situație de război, și recunoașterea importanței, dar și riscurilor la care se supun.
Potrivit lor, statul trebuie să-i protejeze mai mult.

Prin inițiativa legislativă elaborată de fracțiunea Partidului “ȘOR” se propune garantarea mai multor facilități pentru angajații din sănătate. Astfel, sistemul medical ar urma să fie egalat cu cel militar, deoarece medicii din prima linie sunt expuși aceluiași pericol de viață, la fel ca polițiștii și militarii.

VIOLETA IVANOV, vicepreședinte fracțiunea Partidului „ȘOR”, deputat:”Una din propuneri este emiterea legitimației de medic în baza căreia aceștia ar urma să beneficieze de reduceri la anumite medicamente. Noi propunem ca medicii să fie asigurați cu călătorii gratuite în transportul public. Inițiativa legislativă elaborată de către Partidul „ȘOR”, ține de acordarea indemnizației familiei medicului decedat în timpul exercitării profesiei. Propunem ca această indemnizație să constituie 60 de salarii ale medicului.”

De asemenea, se propune acordarea mai multor compensații în cazurile de încadrare a medicilor în grad de dizabilitate în legătură cu exerciţiul funcţiei.

VIOLETA IVANOV, vicepreședinte fracțiunea Partidului “ȘOR”, deputat:”Proiectul mai prevede ca medicii care activează în condiții dificile și cu risc sporit pentru viață au nevoie să fie asigurate cu apă, hrană caldă
compensații materiale , remunerare sporită a muncii.”

Totodată, liderul Partidului Politic ”ȘOR”, Ilan Șor, a venit cu o reacție la acest subiect pe pagina sa de Facebook. Deputatul a scris că medicii activează în condiții proaste și cu salarii mizere, astfel, acest proiect de lege va motiva lucrătorii din sistemul de sănătate să rămână să activeze în țară.

„Noi propunem să schimbăm situația și, ca prim pas în această direcție, este să fortificăm statutul medicilor prin oferirea unor garanții sociale suplimentare. Numai după asta am putea aborda subiectul elaborării unei strategii de reanimare a sistemului de sănătate. Sper foarte sincer că deputații altor fracțiuni vor renunța la ambițiile politice și vor susține inițiativa noastră pentru protejarea lucrătorilor noștri medicali.”, a scris deputatul pe rețelele de socializare. ”

Potrivit Violetei Ivanov, pe parcurusl unui singur an din sistemul medical din Moldova au plecat aproape 3000 de medici și asistenți medicali. Astfel, cei care au rămas duc o luptă mai grea pentru a trata pacienții de COVID-19. De la începutul pandemiei de coronavirus au fost infectați peste 1400 de lucratori medicali, printre ei fiind medici, asistenţi medicali, felceri, farmacişti și personal auxiliar. Până acum au decedat 12 medici.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Violeta Ivanov, aleasă vicepreședinte al fracțiunii Partidului „ȘOR” | VIDEO

Violeta Ivanov, care recent a părăsit Partidul Democrat din Moldova și s-a alăturat fracțiunii parlamentare …