Știrea zilei

Deputat: Imunitatea parlamentară a lui Ilan Șor a fost ridicată la cererea personală a lui Dodon | VIDEO Update

Retragerea imunității parlamentare a liderului Partidului Politic ”ȘOR”, Ilan Șor, reprezintă o răzbunare personală a președintelui Igor Dodon. Este declarația făcută de la tribuna Parlamentului de către deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, după ce ieri aleșii poporului au acceptat demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu, care a venit în plenul Legislativului cu o asemenea solicitare.

Ședința extraordinară de ieri a Parlamentului a culminat cu discutarea cererii procurorului general interimar, Dumitru Robu, de ridicare a imunității lui Ilan Șor. Deputatul fracțiunii Partidului ”Șor”, Denis Ulanov, a menționat că demersul procurorului nu este justificat, pe motiv că Ilan Șor nu se bucură de imunitate pentru faptele care ar fi fost comise pe când nu era deputat. Și deputatul democrat, Vladimir Cebotari s-a interesat ce fapte stau la baza solicitării.

”Sunt acestea fapte noi, decât acelea care deja erau examinate în cadrul altor dosare penale? Sau acestea au fost fapte examinate deja, administrate în perioada când domnul Șor nu se bucura de imunitate și altfel nu ar mai fi sensul prezenței dvs astăzi aici, pentru că pe celelalte fapte au fost înaintate învinuiri, sau dumnealui i-a fost atribuită anumită calitate pe dosarul penal și au fost exercitate toate acțiunile de care aveți nevoie.”

Procurorul general interimar a evitat să răspundă exact, invocând secretul anchetei.

”În cadrul efectuării urmăririi penale nu pot menționa data, luna când au fost constatate.”

Iar colegul lui Vladimir Cebotari de fracțiune, Ion Leucă, a îndemnat deputații din majoritatea parlamentară să nu vină cu acuzații nefondate la adresa lui Ilan Șor.

”Dacă ar fi Ilan Șor în sală și ar avea dreptul să vorbească la ceea ce i se cere să i se retragă imunitatea, cred că mulți n-ar fi eroi. Și din dreapta, și din stânga, poate și din centru. De aceea, haideți să n-o facem pe eroii și să facem circ în fața poporului care ne vede la televizor.”

La rândul său, deputatul fracțiunii PPDA, Alexandru Slusari a declarat că Ilan Șor a fost doar o unealtă a autorităților din perioada devalizării sistemului bancar.

”Inacțiunile guvernărilor de atunci este cauza principală de ce Ilan Șor, unealtă, repet, unealtă, a devalizat sistemul bancar.”

Vicepreședintele Partidului ”ȘOR”, Marina Tauber, la întrebat pe Dumitru Robu cum se simte când primește indicații directe de la președintele Igor Dodon și ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

”Nu credeți că faptul că ei încearcă să vă influențeze deciziile este o imexiune directă și o presiune în activitatea Procuraturii, dar și a dumneavoastră?”

Procurorul general interimar a dat asigurări că procuratura este un organ independent și apolitic. În discursul său, și deputatul fracțiunii Partidului ”Șor”, Denis Ulanov a declarat că imunitatea parlamentară a lui Ilan Șor a fost ridicată la cererea personală a președintelui Igor Dodon. Totodată, el a calificat procedura de retragere a imunității drept un „show politic ieftin”, menit să distragă atenția cetățenilor de la problemele reale cu care se confruntă Moldova și cetățenii săi.

”Ceea ce se întâmplă astăzi, este o răzbunare personală a lui Igor Dodon. Ilan Șor are ce să spună: și câți bani i-a dat lui Dodon la începutul carierei politice a acestuia, cât a cheltuit pentru Partidul Socialiștilor și ce alte beneficii a obținut Dodon de la Șor. Astăzi Dodon vrea să-și distrugă rivalul său politic. Acest show ieftin, pe care l-ați organizat, va putea distrage atenția oamenilor de la problemele reale doar pentru scurt timp. Voi creați iluzia unei activități intense, tone de hârtie, dar beția puterii o să vă treacă mai repede decât credeți.”

Într-un final, după aproximativ două ore de dezbateri, demersul procurorului a fost aprobat de majoritatea deputaților. Comisia juridică, numiri și imunități s-a convocat într-o ședință pentru a discuta solicitarea lui Dumitru Robu, iar peste puțin timp președintele acesteia, Sergiu Litvinenco a anunțat că documentul a fost aprobat unanim și le-a propus deputaților să fie supus votului. La graba cu care s-a luat această decizie a reacționat deputatul democrat, Andrian Candu .

”Pe viitor, dacă va mai veni procurorul general, să nu vină doar cu o foaie, atunci când se va vorbi despre ridicarea imunității. Să vină așa, cum se face în țările occidentale: cu volume, cu descrieri la care noi, domnul Litvinenco, n-am avut acce s. În 15-20 de minute ați decis, dar nu așa se face. Regulamentul Parlamentului prevede 7 -15 zile. De aceea, ca să fie democrație, parlamentarism în această țară, trebuie să urmăm regulamentul și legea.”

Demersul procurorului general interimar a fost, în cele din urmă, supus votului în plen. Deputaţii Partidului Şor au părăsit în semn de protest sala de şedinţe înainte de procedură. Deși președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a declarat că solicitarea a fost susținută de către majoritatea deputaților, multe fotolii din sală erau pustii.

Ilan Șor a acces în Parlament pe lista Partidului Șor, după ce a ieșit învingător în circumscripția nr. 18 Orhei la alegerile parlamentare din 24 februarie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Fostul ministru al Educației, Victor Țvircun, este noul Ambasador al Republicii Moldova în Statul Qatar | VIDEO

Fostul ministru al Educației în Guvernul Tarlev, Victor Țvircun, este noul Ambasador al Republicii Moldova …